Nu ska det bli öl av klassiskt bakverk

Bildspel

Bild 1 av 3

Mats Wahlström ser fram emot att brygga en imperial stout med Baddaren som ingrediens.

 

Baddaren är ett bakverk med kultstatus i Göteborg. Nu ska det göras öl på godsaken av Poppels och Evil Twin.

Det är en ny variant av ölet Biscotti Break som planeras att bryggas i Jonsered. Ölet blir ett nytt samarbete mellan Poppels och dansk-amerikanska Evil Twin. Diskussioner med Jeppe Jarnit-Bjergsö har pågått en tid.

– Baddaren har en lång historia i Göteborg och det var jättelånga köer när de såldes för en tid sedan. Både Jeppe och vi vill brygga öl med de smakerna, säger Mats Wahlström på Poppels.

Baddaren består av en kexbotten, en nötkräm och ett vitt skum som är smaksatt med arrak. Den är sedan täckt med mörk choklad. Det var ganska många år sedan som den togs ur produktion kontinuerligt, men den gamla maskinen som gjorde bakverket finns kvar hos Göteborgs-Kex och någon gång per år tillverkas Baddaren fortfarande.

Nyligen berättades det om att Göteborgs-Kex kan flytta sin produktion till Lettland, men något beslut är ännu inte taget i den frågan.

Bakverket är så populärt att det finns egna Facebook-grupper, där medlemmar påminner varandra när det är dags för försäljning. Nyligen släpptes det nya Baddare till försäljning hos Göteborgs-Kex och Poppels var på plats för att köpa på sig ett ganska stort antal påsar av godsaken.

– Jeppe har smakat dom och gillade dom. För oss vore det kul att få fram de smakerna, framför allt arraken. Vi har testat att smaka Baddaren tillsammans med den Biscotti Break vi redan har bryggt här, och smakerna matchar verkligen varandra, säger Wahlström.

Förhoppningen är att få ut ölet på marknaden efter sommaren och då finns även planer på att få den tillgänglig på Systembolaget.