Nya ägare ska driva bryggeri med passion

Nora Brygghus har fått nya ägare. Nu är målet att utveckla verksamheten utifrån den stora passion för öl som finns.

Bryggeriet i Nora startades 2013 av 13 stycken delägare. Under 2016 bantades antalet ägare ner till sju, och nu är det alltså dags för helt nya personer som ska driva bryggeriet framåt.

De sex personer som tagit över bryggeriet heter Kristina Blomstedt, Anders Blomstedt, Johanna Grönroos, Fredrik Grönroos, Staffan Vilhelmsson och Saila Horttanainen.

– Vi har en passion för öl och ser en möjlighet att skapa några bra lokalt med det här. Vi vill behålla det genuina och drivkraften som de tidigare ägarna hade, säger Saila Harttanainen.

Allt började faktiskt med en ölprovning hos Nora Brygghus.

– Staffan var på en ölprovning där och fick höra talas om att det var till salu, det var så det började, berättar Kristina Blomstedt.

Det är hon som inledningsvis ska ansvara för bryggandet tillsammans med maken Anders.

– Staffan visste ju att jag och Anders hade drivit en lunchrestaurang och frågade om vi var intresserade av att vara med och driva bryggeriet. Till slut bestämde vi oss för att satsa, säger hon.

Under en tid har de bryggt öl tillsammans med tidigare huvudbryggaren Arne Holm, så det har hunnit med att skaffa sig koll på utrustningen och processen.

– De har lärt upp oss, från början var det här helt nytt för oss, säger Kristina Blomstedt.

Tidigare har bryggeriet legat på en årsproduktion på runt 12 000 liter per år. Nu är tanken att det ska ökas en hel del.

– Det går absolut att brygga mer öl och det är målsättningen. Kanske kan vi också satsa på ett ölkafé på sikt.

Planen är också att jobba mer med försäljning och att sprida ölet i regionen.

– Vi vill komma in på fler restauranger och tittar kanske framför allt på Örebro. Men även Hällefors och Lindesberg ligger nära och är intressant för oss, avslutar Kristina Blomstedt.