Färre öl för irländare under pandemin

Irländarna har druckit betydligt mindre öl under pandemin. Foto: Montage.

Pandemin har påverkat många, bland annat när det gäller tillgång på alkohol. Nu har till och med irländarna minskat sin konsumtion rejält.

 

Kanske är det en fördom och myt, men visst har vi en bild av att irländare gärna hänger på puben och dricker ett glas öl eller annat.

Men under pandemin har det inte alls varit så. Under flera perioder har pubarna hållits helt stängda och det har påverkat konsumtionen. Inköpen i vanliga butiker har inte gått upp alls på samma sätt som man kanske kunde tro.

Under årets första sex månader sjönk alkoholkonsumtionen med 10,8 procent jämfört med i fjol, och mest av allt föll konsumtionen av öl.

15 procent sjönk ölkonsumtionen med och för cider var siffran 13 procent.

Men faktiskt har irländarna druckit lite mindre under en längre tid. 2001 drack man som allra mest och sedan dess har konsumtionen sjunkit med hela 29,8 procent. Siffrorna har dock aldrig sjunkit så snabbt som de gjort under pandemin.

Nu återstår att se vad som händer med konsumtionen när pubarna öppnat som vanligt igen och irländarna kan röra sig mer fritt i samhället.

Det är rimligt att tro att pubbesöken kommer att öka konsumtionen, men kanske får vi konstatera att irländarnas längtan efter alkohol aldrig kommer att bli som den en gång var.