Årets ölutvecklare håller till i norr

I helgen tilldelades bryggeriet This Is How priset som Årets Ölutvecklare 2023. Vinsten befäster Piteåbryggeriets position som ett av Sveriges mest expansiva och spännande bryggerier just nu.

I konkurrens med Portal Restaurant i Stockholm och arenapuben Kranen i Scandinavium i Göteborg belönades This Is How för sitt bidrag till den svenska ölkulturen.

 

– Det känns såklart oerhört roligt, ärofyllt och inspirerande. Det är ett kvitto på att vi lyckas synas med det vi gör och att vi har skrikit så högt att södra Sverige äntligen blickar på de norra, kalla delarna av landet, säger Gustaf Ahlin som är ölchef och grundare av This is How.

 

This Is How startade i ett gammalt bussgarage när Gustaf Ahlin lämnade den stockholmska ölbranschen och flyttade till Piteå 2017. Sedan dess har det färgstarka ölmärket vuxit stadigt med ett brett sortiment av öl i moderna stilar. Dessutom driver This Is How egna ölserveringar i Piteå, Umeå, Gällivare, Skellefteå och Luleå, vilket Gustaf Ahlin också tror har bidragit till vinsten.

 

– Jag tror att det är en kombination av att vi vågar sticka ut med ett väldigt tydligt koncept för vårt bryggeri och att vi har vågat satsa på att gå vår egen väg. Inte med ett taproom – utan fem stycken

 

Nyligen gick This Is How samman med Bryggverket i Umeå för att fortsätta expandera i norra Sverige och nå ut ännu bredare till resten av landet.

 

– Fokus framöver blir att våra bryggerier rör sig i rätt riktning. Det finns så klart framtidsplaner och drömmar för vår taproomkedja Taps&, men vi behöver invänta och se att den svenska ekonomin och marknaden rör sig i rätt riktning innan vi gör fler offensiva satsningar, säger Gustaf Ahlin.

 

Juryns motiveringen till utmärkelsen är: ”Med stort driv och kärleksfullt engagemang vidgar This Is How den svenska ölvärlden med sina smaksäkra brygder och ambitiösa utvecklingslinjer. Att med ena foten stå jordnära i det lokala mat- och dryckeslivet med både öl och krogar och med den andra foten driva kunskap och samarbeten kräver sin kompetens. Juryn imponeras av allt och ser en ljus framtid för This Is How trots tidens tuffa tongångar.”

 

Utmärkelsen Årets Ölutvecklare instiftades av Carlsberg Sverige år 2011 för att lyfta fram och främja personer, företag eller organisationer som aktivt bidrar till utvecklingen av den svenska ölkulturen. Tidigare vinnare inkluderar namn som Pubologi, Nynäshamns Ångbryggeri, Omnipollo och Stigbergets Bryggeri.

 

Läs också:

• Norra Sveriges största bryggerier slås ihop