Apex tar sikte på en rejäl ökning under året

Niklas Lundgren

Daniel Gacic och Niklas Lundgren spänner bågen rejält under 2019. Foto: Privat.

Niklas Lundgren på Apex Brewing Company siktar över 100 000 liter under året. Det och mer berättar han om i vår enkätserie.

1. Vad var det bästa som hände för ditt bryggeri under 2018?

– Det bästa som hänt för ABC under året är nog att vi fått en sådan fin uppbackning av en mängd fantastiska människor bl.a Frida och Daniel från Mikkeller Bar Sthlm, Martin Ficks från Warpigs, Kenny Nordh från Örebro Ölhall, Anders Wall från CraftCo, Frank the Tank från Mikkeller, glasbanken.se, Örebro Brygghus, GIAB, Lina och All In Beer Fest, Rasmus Herbertsson, Hopmaestro, dol004 och alla som druckit vår öl.

2. Hur mycket öl bryggde ni under 2018 och hur mycket räknar ni med att brygga under 2019?

– Vi bryggde runt 35000 liter i år. Under 2019 räknar vi med att minst tredubbla det.

3. Vilket bryggeri tycker du är bäst i Sverige? Motivera.

– Spike Brewery i Göteborg har under året visat att de klarar av det ytterst få bryggerier ror iland – nämligen att hålla en extremt hög lägstanivå oavsett om de brygger NEIPA (X), DIPA (Mr) eller Imperial Porter (Mrs). Det finns många bryggerier med en bred portfolio men ytterst få som lyckas spika (no pun intended) de flesta ölstilar med sådan kvalitet.

4. Vad tror du blir den största utmaningen för svensk öl generellt under 2019?

Vet inte riktigt – självrannsakan kanske? Känner lite att jakten på att vara ”först med det senaste” och renodlat effektsökeri ibland verkar vara viktigare än kvalitet och kontinuitet. Om fyrverkerier, regnbågar och gimmicks prioriteras före doft och smak kommer vi ganska snart få problem.

5. Vilket blir ditt bryggeris största projekt under 2019?

– Vårt största projekt under 2019 blir tveklöst att expandera så smidigt som möjligt. Fler FV’s, någon bryggare till och om man får drömma – en egen burklina. Vi kommer även fortsätta att förbättra och tighta till vår core range så att de fyra öl vi kontinuerligt brygger ska bli de absolut bästa vi kan åstadkomma.

6. Vem i hela världen skulle du helst vilja dricka en öl tillsammans med? Varför?

– Jag är alldeles för gammal för att ha idoler eller förebilder (även om jag respekterar Henry Nguyen och Sam Richardson inom bärs och Mick Jones och Joakim Thåström inom musik). Jag vill helst dricka öl med Daniel Gacic, huvudbryggare på Apex Brewing Co, hemma hos mig, framför min Technics 1200 med uppdraget att en gång för alla analysera sönder samtliga våra gemensamma punksinglar mellan ´78 – ’89. Det kommer ta lite tid inser jag. Men kul kommer det att bli.