Ansökan klar – men finns det något hopp?

I dag klubbades det till slut. Region Skåne ansöker om provverksamhet för gårdsförsäljning av öl och vin. Men finns det någon chans att detta till slut blir verklighet?

Det var i somras som en majoritet i regionfullmäktige i Skåne beslutade om att ansöka hos regeringen om en treårig försöksperiod för gårdsförsäljning av öl och vin. Detta var ett förslag som inte fick stöd av det rödgröna styret, men som fick en majoritet trots det.

Därefter har det tagit över ett halvår att få fram en ansökan. Dessutom har den fått göras om efter en debatt där bland annat Liberalernas Gilbert Tribo tyckte att förslaget till ansökan var alltför negativt skrivet.

Under torsdagen kom så ett beslut och nu ska skrivelsen skickas till regeringen och socialminister Annika Strandhäll (s). Tidigare har regeringen varit motståndare till gårdsförsäljning och frågan är vad som skulle göra att de ändrar uppfattning nu.

Miljöpartiets Anders Åkesson verkade ganska säker på sin sak, även om man förlorat kampen i regionfullmäktige.

– Vi ser med spänning fram emot resultatet, med tanke på att Liberalernas landsmöte har röstat ner en liknande motion. Även KD har centralt aviserat att de inte är så intresserade av detta. Jag tror inte att det går igenom. Det ligger nio motioner i riksdagen och socialministern Annika Strandhäll har sagt att de inte tänker bejaka någon av dessa, säger han till Ystads Allehanda.

Frågan är nu när det kommer ett besked från regeringen. Men blir det före valet ska man nog inte börja bygga någon butik ännu om man har ett bryggeri i Skåne.