Nytt filter ska vara en klar förbättring

Bildspel

Bild 1 av 5

Det händer en hel del med ölet i den nya filtreringsmaskinen. Christian Andreasson och Dave Barratt jämför.

Bättre kvalitet, mer öl och snabbare framställning. Det är tre av skälen till att West Coast gör en storinvestering på en helt ny filtreringsmaskin.

Coppersmith var först ut i Sverige med det nya filtret. Nu är systemet, som är den nya generationens filtrering, installerat hos West Coast Beersmiths i Göteborg.

Enkelt förklarat så sker filtreringen med hjälp av ett keramiskt membran i stället för med kiselghur eller andra traditionella metoder. Filtret är anpassat så att ölet blir genomskinligt men samtidigt släpps det allra mesta av det som ger arom och smak igenom. Det här är också en betydligt mer miljövänlig process.

– Ölen blir färdig snabbare och vi får ut mer öl av varje bryggning utan att smaken förändras, säger West Coasts Dave Barratt, som äger bryggeriet tillsammans med hustrun Malin.

Under året ska bryggeriet satsa runt 1,2 miljoner kronor på utrustning som ska ge en ännu bättre ölkvalitet. Den nya filtreringsmaskinen är den största investeringen. Med hjälp av den sparar de uppemot 25 procent av tiden det tar att få fram färdig öl.

– De gamla filtren tog bort smaker och det är vi inte intresserade av. Sådana här filter har funnits i större skala men nu är de även tillgängliga för hantverksbryggerier, säger Barratt.

Filtret har precis installerats och testats och skillnaden är stor på ölet före och efter filtrering.

– Vi kommer inte att filtrera all öl, men det här är bra för ölen som ska vara klar. En annan fördel är att ölen kommer att hålla en högre kvalitet även när de stått ett tag, säger Dave Barratt.

Processen är till stora delar automatiserad. När alla inställningar är gjorda kan maskinen startas när man går hem på kvällen. Morgonen efter är ölet filtrerat och maskinen har då också kört en rengöringsprocess. Den kan också skötas via internet.

– Vi vill hela tiden förbättra oss och den här investeringen kommer att hjälpa till med det. Det kommer att bli bättre öl både för oss och för dom som kontraktbrygger hos oss, säger Barratt.