Anna bjuder på sina helgfavoriter

Anna Claesson bjuder på fyra ölfavoriter från Systembolaget. Foto: Montage.

Äntligen dags för helg igen och här kommer veckas öltips. Den här gången är det Anna Claesson på Fermenterarna som står för valen.

 

Anna väljer fyra svenska öl och berättar bland annat om hur hon verkligen gillar en ölstil som hon var skeptisk till först.

 

Spike Brewery, Black is Beautiful, 440 ml, 6,7%, Black IPA

Kritisk. Vi tar bort allt mumsigt med en New England IPA och smaskar på med rostade toner, choklad, torkad frukt och svartmalt. Min första tanke är att svart-IPA är något som uppkommit i tristess från hazy IPA-perioden och är något som kommer dö lika fort som det blommat upp. Men nej! Alltså, jag älskar det här, jag vill dricka det, många, och jag vill brygga det! En fin balans mellan humlen och de rostade tonerna, perfekt munkänsla och sammanfattningsvis väldigt god öl från Spike. Tack! Jag ska dricka mer svart-IPA.

Nils Oscar, Södermalmspilsner, 500ml, 5%, Tjeckisk pilsner

Den stadiga huspilsner hemma hos oss. Den har allt vad jag kan önska av en pilsner och passar till precis alla tillfällen och jag längtar lite extra efter nästa besök på Akkurat i huvudstaden, förhoppningsvis med extremt mycket folk omkring mig som sitter orimligt tätt in på småtimmarna.

O/O Brewing, Narangi, 330ml, 6,8%, New England IPA,

Efter ett besök hos vännerna på Haket Pub i helgen som hade nyligen påkopplad Narangi kan jag inte annat än tipsa om denna utomordentligt goda öl. Också en väldigt passande öl till grönt käk! Perfekt.

Stigbergets Promenadporter, 330ml, 5,5%, Torr porter

Jag har minnen från när jag drack denna öl första gången. På restaurangen på Koster, kan det varit 2015, eller 2016. Aja, oviktigt. Jag minns att jag gillade den då och att det kändes lite spännande med svenskproducerad torr porter. Idag har det hänt mycket på den svenska ölscenen men jag blev trots det väldigt glad när denna gjorde återkomst. Fortfarande väldigt god och väldigt lagom alkoholprocent.