Andreas saknar livemusik i sommar

SOMMARFRÅGOR 2020

Andreas Klässman svarar på våra sommarfrågor. Foto: Peter Lindh.

Andreas Klässman är bryggare på Nynäshamns Ångbryggeri och han är nummer två i vår sommarserie.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Företaget har från starten av den här pandemin försökt hålla personalen så säker som det bara går. Till exempel har vi besöksförbud så allt som har med vår besöksverksamhet ligger nere. Vi var även permitterade ett tag för att se över var detta skulle ta vägen. Nu är vi tillbaka på 100 procent igen då skärgårdskrogarna öppnat upp för sommaren och efterfrågan är tillbaka.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Bäst med sommaren 2020 är väl ingen skillnad på resten av året, att få hänga med min familj Alexsandra, Avery och Penny. Dock kommer jag sakna livemusik så det är ett minus.

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Svårt att välja, men måste nog välja en som vi har gjort. Hamnvik Hefe-Weizen som har tagits fram av våran bryggare Mats tillsammans med Laura som jobbar på ett bryggeri i Tyskland. Jag tyckte de fick till en hefe i min smak med lagom jäst estrig och inte för tung som funkar bra på sommaren.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Personligen är jag skeptisk till om vi över huvud taget kommer att få se gårdsförsäljning i Sverige i en när framtid. Måste säga att jag inte har satt mig in i frågan, så jag fortsätter brygga öl så bra jag kan och lämnar frågan vidare till experterna.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Inte så lätt att välja men definitivt skulle jag vill träffa min pappa igen, han gick bort för tre år sedan så han är självklar, Ulf Lundell skulle jag vilja tjata med dock får vi ha alkoholfritt till den gode Ulf. En person från ölsvängen som jag skulle vilja hänga med är Andy Leman, head brewer på Timothy Taylor. Även om de framhåller att de inte gör något speciellt så är nog Landlord världens bästa pint-öl, kul att snacka med någon från insidan.