Anders hyllar det svenska surölet

SOMMARFRÅGOR 2020

Anders Granberg svarar på våra sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Anders Granberg på Örebro Brygghus svarar på våra sommarfrågor och avslöjar vilket öl han gillat bäst i år.

 

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?
– Precis som för de flesta andra bryggerier så har corona-viruset för oss inneburit att försäljningen mot krog nästintill avstannat helt. Vi hade dock lite tur i oturen kan man säga i och med att en tredjedel av arbetsstyrkan (Jesper) har varit på föräldraledighet från januari fram t.o.m. september. Vi permitterade även vår säljare Björn ned till 40 procent under en period och all extrapersonal som jag tänkte nyttja vid flasktappning fick tyvärr se sig utan jobb. Dock ska också tilläggas att vi hade vunnit två stora offerter på systembolaget under våren. En påskölslansering i fasta sortimentet samt även vår gröna suröl ”Det våras för Lime” som under tre månader fanns på som mest 265 butiker! Trots corona och tappad Horeca-försäljning kommer 2020 bli vårt bästa år hittills! Det låter ju konstigt men jag har nog aldrig jobbat så mycket i hela mitt liv som denna vinter och vår.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?
– Det bästa med sommaren 2020 blir nog att jag fått tid att umgås med min familj samt även vila ut och ladda batterierna inför hösten som också kommer bli hektisk då vi vunnit en till offert på Systembolaget med vår ”Ramble on” fruktsuris.

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Jag har provat en hel del svensk öl under sommaren med mycket hög kvalitet och den som sticker ut mest tror jag nog får bli Stockholm Brewings ”Foeder Orchard”. De öl som de har släppt den senaste tiden håller enormt hög kvalitet enligt mig! Komplexiteten av fatlagringen, förjäsningsaromer samt den balanserade syran gör att jag bara vill ha mer av deras suröl på storflaska!

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?
– Nej. Tyvärr inte. Jag kan inte se att det kommer hända någonsin.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?
– Jag väljer min fru och mina barn. Trots att vi äter middag nästan jämt ihop kan jag inte tänka mig något bättre sällskap. Ha ha.