Christians höjdare är den nya podden

Christian Eikner på baren Älghjärtat i Stockholm svarar på våra frågor. Han har planer på en mycket intressant middag.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Covid-19 har varit en katastrof för hela branchen, men det har ju självklart slagit extra hårt mot ställen där turismen står för en bestående del av intäkterna. I Gamla Stan har det varit mördande. Minskade utvolymer innebär tyvärr också ett krympande sortiment och det är det sista vi vill ska hända. Leverantörerna har dock steppat upp och minskat kollikraven och det är en jättestor hjälp. Själv har jag varit tvungen att dra ner öppettiderna till fredagar och lördagar samt varannan torsdag. De öppna torsdagarna håller vi i något slags event, typ ölprovningar eller quiz, för att hålla intresset uppe.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Min språjlans nya podcast ”Beer Bubbels” hade ju premiär på ölets dag! Det måste vara höjdaren.

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Ohh. Det finns så många. Jag gillade verkligen både Fjällen & Mirabelle från Åre Bryggcompagni, men om du verkligen vrider om armen på mig så blir det nog den självrunna Pickla Pils, från Nynäshamns Ångbryggeri, som jag drack i torsdags efter stängning.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Om det skall lyckas genomföras så behövs det att bryggerinäringen verkligen går samman och gör det till en gemensam fråga. Med 3 olika intresseföreningar som drar åt olika håll får vi nog vänta länge på gårdsförsäljningen. Jugge på Oliver Twist hade ett radikalt, men i grunden inte helt fel, förslag. Nämligen att alla bryggerier i Sverige bestämmer en dag då de, med samma regler & bestämmelser som styr Systembolaget, helt enkelt börjar med gårdsförsäljning. Ska staten stänga ner 400+ bryggerier? Hur reagerar ölköparen om staten stryper närvaron av svensk öl? Lite intressant tanke, inte sant?

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Christian Nielsen, för att vi alltid har så kul när vi pratar öl. Bengt Fritjofsson, för att han behöver lära sig lite om öl. Ingen har väl glömt hans fantastiska groda i morgonsoffan när han på fullaste allvar påstår att de enda som kan brygga öl över 6 procent är belgarna, alla andra blandar sprit i ölen?Sist ut blir det nog Jugge Hasselqvist från OT. Hans storys är obetalbara.