Andreas väljer sitt öl före veteranbilarna

Bildspel

Bild 2 av 3

Öl och veteranbilar är två av Andreas Gustafssons passioner i livet.

Veteranbilar och öl är två stora passioner för Andreas Gustafsson. Nu jobbar han med båda men målet är att satsa fullt ut på ölet.

Gustafsson driver Åsalid Bryggeri utanför Falköping och har en lång erfarenhet av att brygga öl.
– Jag bryggde med humlepuckar hemma i köket i början av 90-talet. Råvarorna var inte de bästa på den tiden men det var roligt ändå, säger han.
Efter att ha bryggt hemma i ganska många år bestämde han sig för att satsa på ett eget bryggeri. I december 2014 fick han tillståndet för sitt bryggeri. Bryggverket på 350 liter har han byggt själv.
– Jag hade samlat på mig lite mjölktankar under en tid så det blev en ganska billig installation. Nu ska jag bygga på det så att jag kan brygga 500 liter, säger han.
Han brygger en hel del olika stilar. Det började med IPA och APA men har blivit betydligt fler sorter. Bland annat har det blivit en pilsner som är bryggd med lokal humle från en granngård.

– Jag gillar konceptet att försöka handla hos grannen. Det går inte alltid och är svårt med till exempel humle till en IPA, men jag vill ha lokalproducerade råvaror, säger han.

I fjol blev det cirka 5000 liter och i år tror han på ungefär samma mängd öl. Men på sikt är tanken att det ska utökas ganska rejält. Det finns utrymme på gården och målet är utstakat.
– Ambitionen är att kunna leva på bryggeriet om tre år.
I väntan på det jobbar han med en annan stor passion i livet. Han renoverar nämligen veteranbilar.
– Jag jobbar med saker som jag brinner för, det är två kul hobbies som spårat ur, säger han.
Han har renoverat bilar som Lamborghini, Aston Martin och Jaguar E-type. Men om man ska välja en passion så är det ölet och bryggningen som kommer först.
– Det är vad jag kommer att satsa på, det är vad jag vill göra resten av mitt liv. Jag ser mig som pensionär när jag går och smakar av ölet i tankarna hos de anställda, säger han med ett skratt.