Fotbollsproffset fick fri öl och en egen bar

Fri öl och en bar i källaren som byggdes av det lokala bryggeriet. Det var annorlunda att vara fotbollsproffs på 1970-talet.

Det är den svenska målvaktslegenden Ronnie Hellström som i sin nya självbiografi berättar om en hel del olika saker från sin långa proffskarriär. Bland annat handlar det om öl.

När Hellström blev proffs i tyska Kaiserslautern 1974 tävlade bryggerierna om vem som skulle få jobba med honom. Vinnare i den striden blev Bayrische Brauerei i just Kaiserslautern.

”Det resulterade i att bryggeriet byggde en bar i hans källare med tappanläggning, golv i mosaik och i princip var det som att Ronnie hade Bajen-krogen Kvarnen i sin egen källare,” står det att läsa i självbiografin som Aftonbladet tagit del av.

Hellström säger i en intervju med tidningen att bryggeriet hörde av sig och försåg honom med all öl han kunde önska.

– De ringde mig när det började närma sig helg och frågade: ”Herr Hellström, was brauchen Sie?” Och då kunde jag svara att ett 50-litersfat med weissbier och åtta liter mörk öl, altbier, det är jävligt gott, inte skulle sitta helt fel, plus två lådor Fanta och två lådor Coca-Cola till ungarna. Och sen var de där samma dag och bara levererade, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Hellström är glad över att han aldrig fastnade i alkoholen, varken under eller efter karriären. Men han har på nära håll sett hur vanligt det är att det blir för mycket alkohol när karriären är över och man inte längre får kickar av att spela inför fulla läktare.