Hembryggarna

Anders har slutat pytsa socker i ölen …

Anders Söderberg, Foto: Ronny Karlsson

Namn: Anders Söderberg

Ort: Västra Frölunda Göteborg

Ålder: 56

Hembryggare sedan: 1979/2014

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag gjorde några mindre lyckade försök som tonåring men efter en kurs hos Njutningsfrämjandet 2014 tog det fart på allvar.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– Utslaget på ett år blir det väl ca: en timma per vecka, 50 timmar per år. Jag brygger i princip bara på vinterhalvåret när det ändå inte går att ägna sig åt utomhusaktiviteter.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Jag skulle vilja säga att det är att få tag i bra aromhumle till ett rimligt pris. Jag brukar köpa paket på fem kilo från Simplyhops och dela upp dem med andra hembryggare men de populära humlesorterna brukar redan vara sålda på kontrakt till bryggerier.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

– Jag har gjort några riktigt bra IPA, särskilt nöjd är jag med mina SMASH IPA (Single Malt and Single Hop) när jag fått tag på bra aromhumle. Favoriter är Citra och Amarillo.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Tveklöst O/O Bangatan, den har exakt den humlearom jag alltid eftersträvat.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Ja, om rätt tillfälle ges. Har varit med och budat på konkursbo vid något tillfälle. Kommer dock inte att ge upp mitt ordinarie jobb utan det får bli en bisyssla.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Jag brygger normalt 58 liter per batch med 12-15 kg malt och numera lakar jag alltid ut ~20 liter extra efteråt och kokar en separat vört som blir en folköl runt 2,5-3 % utan någon nämnvärd extra kostnad. Det brukar bli ett fat vardagsöl av prima kvalitet.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Det måste vara när jag som tonåring gjorde som alla andra och bröt mot lagen genom att tillsätta socker till ölsatserna som såldes då, det blev förvisso starkt men smakade vidrigt.

Aningen eller …

Ljust eller mörk: Ljust

Kastrull eller bryggverk: Kastrull

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Pub

Session eller imperial: Imperial

Surt eller beskt: Beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Anders har slutat pytsa socker i ölen …

Visa kommentarer