Stora protester mot minskad skatterabatt

Ett nytt skatteupplägg för brittiska bryggerier skapar irritation. Foto: Pixabay.

Den brittiska regeringen vill ändra på skatterabatterna för brittiska bryggerier. Nu har en protest samlat över 7000 underskrifter på bara en dag.

Den förändring som kritiseras drabbar de craft beer-bryggerier som funnits med ett tag och hunnit växa sig lite större. Skatterabatten på 50 procent ska nämligen ändras så att den bara gäller upp till 210 000 liter per år. Tidigare har gränsen varit 500 000 liter per år.

Det förslaget möts av protester och framför allt har Jack Hobday, en av grundarna av Londonbryggeriet Anspach&Hobday, reagerat. Han har dragit i gång en protestlista och där fick han in 7000 underskrifter bara under den första dagen.

– Våra små bryggerier har skapat en bättre konkurrens, gett konsumenterna fler val, skapat jobb, lett till lokala investeringar och stärkt lokala communities. Snälla stötta oss i kampen mot ett förlag som kan ta bort hundratals bryggerier från marknaden, skriver Hobday bland annat i sin uppmaning.

Han tror att deras bryggeri kan tappa intäkter på upp till en kvarts miljon med de nya skattereglerna, och givetvis är det många andra bryggerier som är i samma situation.

Även James Calder på Society For Independent Brewers, ställer sig bakom uppropet.

– Det här är ett rejält självmål av regeringen som vill kickstarta vår ekonomi och stimulera tillväxt, säger han till Morning Advertiser.