Anders hade hoppats på gårdsförsäljning

Anders Thelenius svarar på våra enkätfrågor. Foto: Peter Lindh.

Anders Thelenius på Jämtlands Bryggeri är besviken på att det inte blir någon gårdsförsäljning för hans bryggeri. Det och mer berättar han i vår enkätserie.

Vad var det bästa med 2021 på ditt bryggeri?

– Det bästa med 2021 var att vi lanserade ett antal nya öl som har tagits emot väldigt väl av marknaden. För mig infinner sig den största glädjen då vårt bryggargäng i Pilgrimstad får positiv feedback för det arbete dom lägger ner varje vecka under året. Den feedbacken består ju oftast i olika typer av omdömen, betygsättningar och övrigt brus i sociala medier. Dom är värda precis allt av detta positiva som gör att alla kan sträcka på sig, känna stolthet och motivation att oförtrutet jobba vidare. Sedan fick vi möjlighet att genomföra våra 25-årsjubileumsprovningar i både Stockholm och på bryggeriet i Pilgrimstad, det var verkligen kul för oss och våra gäster. Festen har av kända skäl tyvärr fått skjutas på, vi hoppas att kunna genomföra den under 2022 i stället.

Vad var det sämsta med 2021 på ditt bryggeri?

– Förutom eländet med pandemirelaterade saker så har det jobbigaste under detta år för oss varit att personalen fått kämpat så hårt under hösten/vintern då vi drabbats av olika faktorer som gjort att vi tvingats vara färre personal än normalt under långa perioder. Nu har oturen drabbat oss tillräckligt och jag är övertygad om att 2022 kommer att te sig mer normalt ur den aspekten. Jag ser verkligen fram emot 2022!

Vad skulle ett beslut om gårdsförsäljning betyda för er?

– Ett beslut om gårdsförsäljning skulle i dagsläget innebära att vi inte skulle få använda oss av gårdsförsäljning eftersom vi tillverkar mer än 500 000 liter öl per år. Jag tycker att det skulle vara trevligt att gäster som är på av oss arrangerade bryggerivisningar och ölprovningar skulle kunna köpa med sig några flaskor hem på samma sätt som man gör i andra europeiska länder. Dock vill jag inte att gårdsförsäljning ska ställas mot TSLS (lokala) sortimentet på Systembolaget som vissa påtalar att det kan komma att göra, det blir ju helt skevt. Skulle det bli verklighet så är jag tämligen säker på att alla aktörer hellre har kvar möjligheten att lansera sina produkter i det lokala sortimentet. Men som sagt, jag tycker att det ena inte tar ut det andra. Detta ska gå att kombinera på ett begåvat sätt.

Vilket svenskt bryggeri imponerade mest på dig under 2021?

– Jag testade öl från Brekeriet på Barley Brewers fest i Östersund som arrangerades i november och jag måste säga att det bryggeriet gör väldigt bra grejer inom sitt specialområde som är ”vildjäst och surt”, de imponerar på mig!

Vilken ölstil vill du se mer av från svenska bryggerier under 2022?

– Välbryggd lager är på väg tillbaka stort efter ett antal år med mycket IPA-fokus. Det gläder mig och den utvecklingen får gärna fortsätta för min del.