Coppersmith’s lämnar Sveriges Bryggerier

Petri Karhukorpi har meddelat Sveriges Bryggerier att Coppersmith’s lämnar föreningen.

Som en följd av debatten om ursprungsmärkning hoppar nu Coppersmith’s av från Sveriges Bryggerier.

I det uppsägningsbrev som Petri Karhukorpi nyligen skickade till Anna-Karin Fondberg på Sveriges Bryggerier skriver han bland annat att Sveriges Bryggerier inte representerar den svenska bryggerinäringen.

– Jag var så jävla förbannad, det var sista droppen. Ursprungsmärkning på öl är inte världens största fråga för mig, men för många konsumenter är det det. Vi ska vara så transparenta som möjligt och även innehållsförteckning är bra. Varför då inte tala om var ölet är bryggt?

– Om nu en branschorganisation är emot det som gynnar konsumenten är man ute och cyklar och jag vill inte vara med i sån organisation.

Petri Karhukorpi anser att det största hotet mot honom och andra mindre bryggerier är bryggeriavtalen, samtidigt som han inte tycker att han fått gehör för den frågan hos Sveriges Bryggerier.

Han tror att det beror på att bland övriga medlemmar finns just de stora bryggerier som ägnar sig åt sådan den typen av verksamhet.

Men även om Coppersmith’s nu lämnar Sveriges Bryggerier så är det inte säkert att han går till den andra branschorganisationen, Sveriges Oberoende Småbryggerier.

– Jag har inte alltid delat deras uppfattning heller om olika saker. Det skulle bara behövas en organisation för alla bryggerier, oavsett hur stora de är, men de driver frågan om differentierad alkoholskatt.

– Jag tycker att alla skulle få lägre skatt och att det inte ska göras skillnad på stora och små.