Alla barer stängs i Belgien och Norge

Cantillon har en av alla barer i Belgien som hålls stängd. Foto: Ronny Karlsson.

Coronaviruset slår allt hårdare mot ölrelaterade verksamheter. Nu har såväl Belgien som Norge beslutat att alla barer ska hålla stängt.

Viruset sprider sig snabbt och de olika ländernas myndigheter jobbar på olika sätt med att försöka hålla tillbaka spridningen. I såväl Belgien som Norge gäller numera att barer ska hålla stängt.

I Norge infördes den nya regeln under torsdagskvällen, och endast några få matställen som kan garantera att de kan ha minst en meters avstånd mellan gästerna kan ha öppet.

Beslutet gäller i första hand fram till 26 mars, men kan förlängas om det behövs.

Beernews berättade i går om att Bergen Craft Beer Festival har ställts in, och där är arrangörerna bakom festivalen oroliga för om det går att få den festivalen att komma tillbaka.

Även i Belgien har en liknande regel införts. Här ska alla barer, restauranger och liknande hålla stängt till 3 april. Detta gäller även till exempel Cantillons populära bryggerivisning, men där har man i alla fall öppet för att sälja flaskor till kunder.

I båda länderna växer nu snabbt oron för att barerna och restauranger ska tvingas att stänga för gott. Utan nödvändiga intäkter under flera veckor kan det bli riktigt tufft för de många småföretagen att överleva.

Även i Danmark börjar barer att stänga. Mikkeller meddelade vid fredag lunch att man stängerna all sin barverksamhet. Ölbutikerna hålls öppna som vanligt och barerna kommer att hållas öppna för försäljning av öl som take away. Dessutom meddelar Amager Bryghus att man stänger sina två barer i Köpenhamn.