Alkoholstoppet på krogarna fortsätter

Statsminister Stefan Löfvén (S) ser att alkoholen som serveras på svenska krogar leder till ökad risk för smittspridning. Foto: Pressbild.

Det blir ett alkoholstopp från 20.00 på svenska krogar framtill 7 februari. Dessutom ska restriktionerna omprövas varannan vecka i fortsättningen.

Alkoholstoppet fram till 7 februari, därefter har en remissrunda genomförts på bara några dagar och under torsdagsmorgonen meddelades beslutet. En rad restriktioner presenterades och en av dessa är alltså att det fortsätter att vara stopp för alkohol på svenska krogar från 20.00.

Det stoppet infördes på julafton och det finns inga garantier för att stoppet försvinner 7 februari.

– Om bestämmelserna inte räcker är regeringen beredd att göra mer, sade socialminister Lena Hallengren (S).

Statsminister Stefan Löfvén menade att alkoholkonsumtionen på krog innebär att folk får sämre omdöme.

– Jag tror alla vet att om man går på en restaurang och dricker alkohol kanske inte omdömet ökar, sade statsministern.

För de hårt prövade krogarna är det bara att fortsätta med att följa restriktionerna, men på allt fler håll vittnas det om att pengarna börjar ta slut och frågan är hur länge man kommer att överleva när de timmar som ger bäst inkomster inte längre är möjliga att servera mat och dryck på.

På frågan om vilka underlag som finns när det gäller att stänga krogar svarade Löfvén:

– Vi har flera smittkällor, men vi måste titta brett. Vi har ett läge med många sjuka och avlidna. Vi måste titta brett var vi kan förebygga. Det är en miljö där det finns risk för smittspridning, vi kan inte chansa.