Alkoholkommission sågas av IOGT-NTO

Alkoholkommissionen har precis inlett sitt arbete med att titta över svensk alkoholpolitik. Men redan nu sågas hela kommissionen av IOGT-NTO.

Den nya kommissionen är ett initiativ från Sveriges Bryggerier och Sprit- och vinleverantörsföreningen. Med tidigare finansministern Erik Åsbrink i spetsen ska kommissionen titta över svensk alkoholpolitik generellt, men ha mest fokus på den olagliga införseln av alkohol över Sveriges gränser.

Arbetet har knappt hunnit börja, men redan nu sågas hela satsningen av IOGT-NTO:s ordföranden Jonny Mostacero.

– Det är lika dumt som om tobaksindustrin skulle tillsätta en kommission som skulle föreslå hur vi ska arbeta med cancerprevention, säger han till sajten Accent som är IOGT-NTO:s egen medlemstidning.

Sveriges Bryggeriers ordförande Anna-Karin Fondberg tar dock kritiken med ro.

– Vi vill belysa hur det fungerar med den olagliga införseln och titta på vilka ekonomiska och sociala konsekvenser den får. Det känns väldigt viktigt att titta på de konsekvenserna.

Fondberg är tydlig med att såväl Sveriges Bryggerier som Sprit- och vinleverantörerna står bakom den svenska modellen med alkoholmonopolet, och att utredningen ska verka helt oberoende.

– Vi ifrågasätter inte Systembolaget och kommissionen ska arbeta helt fristående med de här frågorna. Vi hoppas på att få deras slutsatser någon gång före jul. Det ska bli väldigt intressant att se vad de kommer fram till, säger hon.

Den som vill läsa mer om Alkoholkommissionen och deras arbete kan göra det här.