Alkoholist – då får han tillbaka 800 liter öl

Mannens alkoholism bidrog till en friande dom i smugglingsåtalet. Foto: Pressbild.

Mannen åtalades för smuggling av alkohol. Men hans förklaring att han var alkoholist ledde till en friande dom. Nu får han dessutom tillbaka alkoholen.

Det var i december 2018 som de tre männen från Småland åkte till Tyskland för att julhandla. Men Tullen i Helsingborg stoppade männen och deras kombi med släp. I lasten hittade man 800 liter öl, drygt 50 liter vin och drygt 75 liter starksprit.

Männen åtalades för sitt smugglingsförsök men Helsingborgs tingsrätt friade männen: Anledningen: en av männen beskrev sig själv som alkoholist.

Enligt Kvällsposten berättade en av männen under rättegången att han drack två flaskor 50-procentig sprit och 10–15 öl per dygn.

Tingsrätten accepterade den förklaringen och konstaterade då också att ingen av de tre männen kunde dömas för brott

”Det medför i sin tur att den mängd som (de båda andra), utifrån den utgångspunkten, hade kvar att dela på inte framstår som så anmärkningsvärd som den annars hade kunnat göra”, meddelade tingsrätten i sitt beslut och fortsatte:

”Det förhållandet att en person medför större mängder än vad som nyss angetts får emellertid inte ensamt medföra att varorna anses avsedda för annat än personligt bruk.

Domen innebär också att männen nu får tillbaka den alkohol som beslagtogs av Tullen.