Drömgräns passerad i Storbritannien

Storbritannien har nu över 3000 bryggerier. Foto: Ronny Karlsson.

Inte ens pandemin får stopp på det växande antalet bryggerier i Storbritannien. Nu har man passerat ännu en drömgräns.

Under 2020 innebar tillväxten nämligen att man nu har över 3000 bryggerier på de brittiska öarna. Vid årsskiften fanns det enligt nya siffror 3018 bryggerier och det var en ökning med 216 stycken på ett år.

Så sent som 2016 fanns det 1871 bryggerier i landet, så utvecklingen har verkligen varit snabb. Även i Sverige har vi sett en liknande utveckling, men här handlar det om ett betydligt mycket lägre antal bryggeriföretag.

– En tillväxt bland bryggerier i en väldigt svår tid för dryckesbranschen är ett positivt tecken. Entreprenörerna därute är helt klart trygga med sina planer på att studsa tillbaka när barer och pubar kan öppna igen, säger James Simmonds på UHY Hacker Young, som gjort rapporten, till sajten Brewers Journal.

Under 2020 fick många bryggerier ställa om sin verksamhet, då landets barer och pubar totalt var stängda i 161 av årets dagar. Trots det är det faktiskt hela 30 procent av de existerande bryggerierna som ännu inte erbjuder någon försäljningen direkt till kund.

Nu hoppas hela branschen på att den lockdown som varit sedan i november ska försvinna och att ölförsäljningen på landets många tusen pubar återigen ska ta fart.