”Alkoholfri” cider var på sju procent

Cidern på Systembolaget visade sig vara betydligt starkare än man först trodde. Foto: Privat.

Cidern skulle vara alkoholfri men visade sig vara på sju procent. Nu har Systembolaget stoppat försäljningen.

Det var på ett av Systembolagen i Norrköping som den dråpliga missen först upptäcktes. En kund som skulle köpa alkoholfri cider, Halmstad Crush från Krönleins, fick i stället en cider på sju procent. Flaskan var märkt så att det stod alkoholfritt på den övre etiketten, men längre ner på flaskan stod det sju procent. Det var också den alkoholstyrka som drycken innehöll.
– Den har varit placerad på hyllan där vi säljer alkoholhaltiga drycker. Vi vill informera om detta så att man inte dricker den av misstag om man vill ha en alkoholfri dryck. Enligt bryggeriet är det bara någon enstaka tappning på ett par tusen flaskor, så det är inte så stor volym, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till Aftonbladet.
Flaskorna har nu säljstoppats och ska gå tillbaka till Krönleins, som producerar den här jordgubbscidern.
De som köpt den aktuella cidern kan gå tillbaka till Systembolaget och lämna tillbaka den. De kunderna får då sina pengar tillbaka. Från flera håll kommenterades misstaget och det fanns bland annat en oro för att den felmärkta drycken kunde ha serverats bland annat till minderåriga, i tron att den var alkoholfri.