6655 – och det bara blir fler och fler i USA

Skål för amerikansk öl. Adair Paterno driver Sante Adairius, ett av 6655 bryggerier i USA. Foto: Ronny Karlsson

6655 stycken. Ja så många är bryggerierna i USA och det har ökat med över 1000 stycken bara det senaste året. Och många fler är på väg.

Bryggeriboomen i USA verkar aldrig ta slut. För något år sedan passerade man 5000 bryggerier och en del undrade då om toppen var nådd.

Men så var det inte alls. När Brewers Association gjorde sin senaste kontrollräkning i slutet av juni konstaterades att det finns 6655 bryggerier i USA. Eller ölföretag i alla fall, alla har väl inte eget bryggverk.

Det innebär den största ökningen någonsin när det gäller nya ölföretag. Antalet ökade nämligen med hela 1093, trots att det också försvunnit en hel del bryggerier under de senaste tolv månaderna.
Totalt har ölproduktionen ökat med fem procent hos de många craft beer-bryggerierna, och de flesta nya bryggeri inte massor med öl, men det finns fortfarande utrymme att växa även för de som varit med ett tag.
Det ser dessutom inte ut att stanna av än på länge. Enligt Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau är det mellan 2500 och 3000 bryggerier till på gång i USA.

– De nya spelare som vill ge sig in i branschen bör vara medvetna om hur det ser ut i dag och jobba med att hitta sin egen nisch och att göra öl med kvalitet för att klara sig, säger Brewers Associations chefsanalytiker Bart Watson i ett pressmeddelande.

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln 6655 – och det bara blir fler och fler i USA

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer