40-årsjubileum för USA:s viktigaste öl

Ken Grossman njuter av Sierra Nevada Pale Ale även 40 år efter att den presenterades för första gången. Foto: Pressbild.

Sierra Nevada Pale Ale fyller 40 år och fortfarande är ölet det kanske viktigaste som bryggts i USA. Men kanske hade det aldrig tagit fart utan Ken Grossmans dotter.

I dag har USA över 7000 bryggerier och det är väl knappt något av de bryggerierna som inte har en IPA eller pale ale bland sina öl.

Men 1980 såg det annorlunda ut. Visst, Anchor hade funnits ett tag, men i övrigt var det inte många som satsade på små bryggerier. Men Ken Grossman hade bryggt hemma under ett antal år och ville mer än så.

Han startade Sierra Nevada och hade flera tankar om vilket öl som skulle släppas först. En stout fanns med i planerna, liksom en IPA. Men till slut blev det en pale ale. Sierra Nevada Pale Ale.

– VI tänkte att en rostad stout skulle kunna gömma våra misstag. Sedan funderade vi på en IPA, men det hade varit för intensivt för öldrickarna på den tiden, säger Ken Grossman till San Diego Tribune.

Även om valet föll på en pale ale, så var det ölet allt annat än normalt på den tiden. Mängden humle som användes överraskade många.

– Vi bryggde avsiktligt något som skulle sticka ut. 90 procent av de som provade ölet tyckte att det var för humligt.

De som provar ölet idag uppfattar det troligen inte som extremt humlat, och då har Sierra Nevada ändå skruvat upp humlemängden en del genom åren.

Men på den tiden var det här ett öl som verkligen stack ut, och det gjorde att det också var svårsålt inledningsvis.

Men med hjälp av dotterns kompis, vars pappa var inköpare för en snabbköpskedja, öppnade sig dörrar. När den hyllade restaurangen Chez Panisse sedan också tog in ölet började det att lossna.

Resan därefter känner ni till, både för ölet och bryggeriet. Sierra Nevada Pale Ale finns i dag i alla USA:s delstater och distribueras till många länder i Europa och Asien.

Sierra Nevada är numera USA:s tredjestörsta craft beer-bryggeri och producerar över 120 miljoner liter öl per år. Bara Boston Beer Company och Yuengling är större. Hur många som genom åren hämtat inspiration från Ken Grossman när de startat sitt bryggeri är omöjligt att säga, men många är dom.

För att uppmärksamma 40-årsjubileet kommer Ken Grossman att åka runt på en del ölevents och visa upp det första bryggverket som användes. Dessutom släpps jubilumsölet ”40”, som är en IPA.