Kravet: Ersätt restauranger fullt ut

Jonas Siljhammar på Visita kräver full ersättning för det nu gällande alkoholstoppet på barer och restauranger. Foto: Pressbild.

Ersätt restauranger fullt ut för det senaste alkoholstoppet. Det och mer kräver Visita i en debattartikel.

Det är i Expressen som branschorganisationen Visita ställer sina krav på regeringen. Bland annat kräver man alltså full ersättning till alla barer och restauranger som nu tvingas att avsluta alkoholförsäljningen redan 20.00 på grund av pandemin som framförs.

Här är de fyra kraven:

1) Riktad ersättning för alkoholstopp. Förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 innebär att många restauranger tvingas hålla stängt den tid då intäkterna normalt är som störst. Ett stöd som ger 100 procent ersättning för det intäktsbortfall alkoholstoppet leder till måste börja betalas ut omedelbart och det behöver redan från början vara tydligt att det gäller så länge begränsningarna är kvar.

2) Förbättrat omställningsstöd. Stödet behöver utökas så att företag som i praktiken inte kunnat ha öppet kan få 100 procent av sina fasta kostnader ersatta. Maxbeloppet behöver återställas till 75 miljoner kronor per månad och företag. Nivån ska gälla från juni under resterande tid stödet finns.

3) Hyresstöd. Företag som inte omfattas av omställningsstödet, till exempel nystartade, behöver få tillgång till ett hyresstöd på minst 50 procent av den fasta hyreskostnaden. Stödet ska inte vara beroende av fastighetsägarnas goda vilja.

4) Utökat korttidsarbete. Det måste återigen bli möjligt att permittera anställda på 80 procent. Det här förutsätter en effektiv handläggningstid med definierade tidsramar. Behovet av likviditet är här och nu.