Kalles favoritöl bryggs med vinbär

VECKANS HEMBRYGGARE

Kalle Lundmark är Veckans Hembryggare. Foto: Privat.

Dags för Veckans Hembryggare. Den här gången är det Kalle Lundmark som svarar på frågorna.

 

Namn: Kalle Lundmark, Kosmos Brewing
Ort: Sollentuna
Ålder: 35
Hembryggare sedan: 2017
1. Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag gjorde ett försök att brygga öl redan 2013, det blev förvisso öl med det smakade kattpiss. Sen av någon anledning, möjligen av nyfikenhet eller för att få revansch, tog jag upp det igen 2017. Där började jag med kastrull och BIAB för att sedan testa hink-i-hink och nu står jag med ett bryggverk från Camurri.

2. Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?
– I genomsnitt runt sex timmar men det är svårt att säga beroende på om jag brygger eller gör jag något som kretsar kring hembryggningen. Ska jag räkna med all inspirationstid på nätet eller all tid med ölpoddar, forum och dylikt så är vi lätt uppe i tvåsiffrigt utan problem. För tillfället jobbar jag tre-skift inom IT vilket gör att jag har ganska enkelt att finna tid för hembryggning mellan jobb och familjen.

3. Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Svåraste är väl att försöka komma upp till samma nivå som någon av sin favoritöl. Tid har jag och även utrymme då jag kan hålla till i boden istället för i köket som för några år sedan. Det finns så mycket att lära och grotta ner sig i som man lär sig alltid nåt nytt vilket är en av anledningen till att det är så roligt.

4. Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

– Det skulle nog vara en pseudo lambic med svart vinbär från vår odlingslott. Den blev fantastiskt god och även för att man alltid får vänta ett par månader eller år på den typen av öl gör det ju värt att vänta när det blir ett så lyckat resultat.

5. Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Det skulle nog vara någon gueze från 3 Fonteinen eller humlebomben Heady Topper från The Alchemist. Det här är den typen av öl som står mig närmast hjärtat.

6. Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? Varför/varför inte?
– Ja, det drömmer man väl om dagligen ungefär. Det hade ju varit en riktigt härlig känsla att kliva in på bolaget eller krogen och köpa sin egna produkt men efter att ha följt många bryggeriers uppgång och fall så låter jag det bara vara drömmar än så länge. Det har aldrig funnits så många bryggerier i Sverige som nu och konkurrensen är stenhård vilket gör att man får det kämpigt som ett mindre bryggeri bland alla etablerade, både stora och små. Med det sagt kommer det inte hända det här året men i framtiden hoppas jag att jag någon gång är kommersiell men jag har absolut inte bråttom.

7. Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Experimentera och kör på bara. Mina bästa köp som gjort störst skillnad i mitt bryggande är jäskyl för kontrollerad jäsning och fatanläggning. Det finns många saker som är viktiga, både i processen och i utrustning men just dessa två hjälpte mig att komma flera nivåer upp väldigt snabbt.

8. Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– I början av karriären gjorde jag en blåbärs-IPA efter ett recept jag hittat i en bok om hembryggning. En kväll tänkte jag att jag skulle testa den efter att ha låtit den flaskjäsa i någon vecka. Kapsylen flög som ett skott och det blev en fontän av blåbärssoppa som stänkte ner hela mig och allt runt omkring. Som tur var stod jag på balkongen men det blev en del skrubbande på fasaden. Flaskjäsning är inget jag gör så ofta nuförtiden, mer än för cider och suröl, men man ska vara försiktig med kolsyrejäsning och mixa i bär/frukt med ännu mer socker som kan skapa ölgranater.

Ja/Nej
Ljust eller mörk: Ljust
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Session
Surt eller beskt: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo