Vikingatiden fick Jonas att börja brygga

Hembryggarna

Jonas Andersson Foto: Gustav Lindh

Namn: Jonas Andersson

Ort: Stockholm

Ålder: 43 tror jag det var detta år.

Hembryggare sedan: tidigt 2000-tal

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag har alltid varit intresserad av att skapa, och då gärna från grunden och så tidstroget som möjligt. Jag snöade in på vikingatiden som ung och har länge sytt medeltida kläder samt gjort läderhantverk på ren hobbynivå. I samband med det väcktes även lusten för fermenterade drycker och först ut var så klart mjöd, och kort där efter öl, de första ölen var rena extrakt-kit, men det tog inte lång tid innan kastruller, egengjorda mäsk- och lakkärl tog upp plats i förrådet. 2006 hittade jag The Brewing Network och deras podcasts förändrade hela mitt bryggtänk.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– Första åren skapades det nog något som stod och jäste minst en gång i veckan, dagarna där emellan plöjde jag böcker, podcasts och publicerade avhandlingar inom fermentering generellt, för att sedan testa och praktisera det på nästa bryggd. Nu under senare år har det inte blivit lika mycket tid till de fermenterade dryckerna, då även vin, cider, kombucha, vinäger samt inte minst mitt engagemang i Svenska Hembryggareföreningen som ledamot några år samt nu även ordförande sedan 2018 tagit tid. Tiden finner man i glädjen som finns i denna underbara hobby.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Inget är direkt svårt, jag är pedant och noga i alla små moment, och det kan i bland skapa hinder i att maximera glädjen med hobbyn, jag är sådan att jag vill ju alltid göra så bra dryck jag någonsin kan och då är de små detaljerna viktiga, jag önskar tiden kommer då jag bara kan släppa allt och gå back to basic, utan tanken på en massa måsten.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?

– Genom åren har det bryggts så många öl att jag inte kommer ihåg alla, de var säkert okej när det begav sig. Jag brukar se till att alltid ha några olika stilar på fat, för att kunna ta den jag är sugen på för stunden. Men under senare år har lager-bryggning upptagit en hel del av ölet som gjorts, de som jag är mest nöjd med är nog Bud-klonen och en svart lager. Ha inte bråttom, rätt temperaturstyrning samt rätt mängd Pigg jäst, när man gör lager är min rekommendation.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– En stram ljus tysk, eller en Düsseldorf alt.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Ha ha, om jag fick rätt erbjudande så varför inte? Att starta nu på egen hand från noll är inte ett alternativ just nu som jag ser det. Jag har dock en tanke som snurrat i mitt huvud och det är att starta ett litet bryggeri med tillhörande bed and breakfast-del vid sommarstugan där vi även har egen jaktmark och fiskevatten. Tänk er att få gå ett viltsafari där man kan få se bäver, räv, harar, rådjur, kanske en och annan älg eller vildsvin om man har tur. På kvällen brassas det käk, vilt så klart, med öl gjort runt knuten. Eller kanske en trevlig mjöd framför brasan. Det bryggeriet skulle nog satsa mest på farmhouse ales men även andra stilar som passar bra ihop med omgivningen.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Ta det lugnt, läs på, och då inte bara en som tycker via sociala mediekanaler, det finns ofta ett det beror på på alla frågor som ställs och de är sällan tydligt redovisade på sociala forum, så ta tiden att söka runt för svaren, de finns ofta mer i böcker eller tidskrifter att lära sig, eller avsätt lite tid att snacka med andra hembryggare SHBF finns och hjälper gärna till.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Glömde att sätta på en slangklämma på recirkuleringsslangen på bryggverket en gång, slangen släppte och ett antal liter vört hamnande på golvet, bara att städa.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: gillar både och, det beror på situation och humör.

Kastrull eller bryggverk: börja med kastrull för att lära dig grunderna, sedan växla till bryggverk, kastrullen används sedan till bla lakvattenvärmare.

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Svår fråga, borta bra men hemma bäst.

Session eller imperial: Samma svar som ljust eller mörkt.

Surt eller beskt: Jag är en all-drickare så länge det är gott och passar för stunden.

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot alla dagar i veckan. 101 av 100 kanske är tydligare, ja du förstår nog min ställning i detta ämne. Men kudos till de som gör och dricker sådant