Lucka 4: Jessica når mer än bara nördar

Jessica Heidrich är nummer fyra i julkalendern. Foto: Automagiskt Bryggeri.

Peter M Eronsons och Double Bastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 4: Jessica Heidrich.
Jessica har betytt mycket för Sveriges ölkultur, både när det kommer till spridning av hembryggning samt de humlade ölens spridning utanför ölnördkretsar. Hon har även varit en inspirationskälla för andra kvinnliga bryggare och engagerat sig i olika initiativ för att få in kvinnor i ölkulturen.Jessica började som hembryggare och var under många år aktiv inom Svenska Hembryggarföreningen och Svenska Ölfrämjandet där hon spridit ölkultur på gräsrotsnivå. Jessica har även lyckats med något som ingen annan lyckats med – att vinna SM-guld i hembryggning fyra år varav tre år i rad (!) 2003–2005, tillsammans med Peter Högström.

Vad tycker du är den viktigaste händelsen under de senaste 25 åren som har påverkat den svenska ölkulturen?– TSLS, Systembolagets lokala sortiment, är nog det mest viktiga i modern tid, men utan Sveriges EU-inträde 1995, vilket innebar att maxgränsen för tillåten alkoholhalt på öl togs bort (fatta att öl över 5.6% var förbjudet!!) hade det aldrig hänt. Det största är dock att Vin & Sprits monopol på import, export, tillverkning och distribution upphör, vilket möjliggör start av nya bryggerier!

Humliga öl har alltid varit en stor passion hos Jessica och det märktes inte minst när hon gav sig in som professionella bryggare med varumärket S:t Eriks Bryggeri. Med det blev hon också en av Sveriges första ”flying brewers”. På S:t Eriks lanserade hon bland annat en pilsner år 2010 som var smaksatt med stora mängder amerikansk humle. Detta öl var en bidragande drivkraft till att folk utanför ölkretsar fick upp ögonen för välhumlade öl. Det humliga har hon sannerligen inte släppt då hon 2019 startade sitt alldeles egna bryggeri Hop Notch Brewing.

Vi tackar Jessica Heidrich för hennes betydelsefulla insatser för kvinnliga bryggare och hembryggare samt för ölkulturen i stort.

Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?

– Pliny the Elder från Russian River. Utan tvekan.