27:e året för Sveriges största ölfestival

Den var först och den är störst. I morgon öppnas dörrarna för den 27:e upplagan av Stockholm Beer &Whisky Festival.

Det har hänt en hel del både med festivalen och Öl-Sverige sedan det hela startade i början av 90-talet. Men samtidigt tycker grundaren Marianne Wallberg att förändring av festivalen i sig inte är det viktigaste.

– Varje år är det många nya utställare och många nya produkter. Det är innehållet i festivalen som står för de stora förändringarna, säger hon.

Precis som i fjol siktar hon på cirka 35000 besökare under de sex festivaldagarna. I fjol landade man på totalt drygt 37 000 personer inne på området.

– 2016 var det för många och det blev lite trångt. I fjol var vi färre besökare, men trots det var det många utställare som sålde för betydligt mer. Det är så vi vill ha det, säger Wallberg.

En av förändringarna på senare år är de många samarbeten som skapats. Bryggerier samarbetar med sina leverantörer, men även bryggerierna samarbetar. Till exempel kommer Oppigårds i år att vara på plats tillsammans med Tomp, och Nynäshamns Ångbryggeri samarbetar med Great Brands.

– Gotlands Bryggeri har till exempel bjudit in andra bryggerier från ön till sin monter. Det blir också en monter med öl från Dalarna och en med öl från Uppsala.

Givetvis blir det också en hel del internationella öl på festivalen. Importörerna får här en chans att visa upp såväl nya som etablerade bryggerier. Givetvis blir det en hel del amerikansk öl, men den här gången finns också bland annat en monter med mexikanska bryggerier.

– Dessutom har vi fler Master Classes än någonsin tidigare. Det är nästan så att de som håller i det tycker att det är lite mycket, men intresset är stort, säger Wallberg.

Även en hel del tävlingar ska genomföras, och för många är det mycket prestige i att få en medalj i öltävlingen hos Stockholm Beer. På lördag får bryggerierna veta om de vinner en medalj, och nästa fredag är det sedan prisutdelning.

För Marianne Wallberg blir det som vanligt långa dagar en tid framöver. Samtidigt har hon en önskan om att få uppleva något nytt när det gäller Stockholm Beer & Whisky Festival.

– Det skulle vara kul att gå på festivalen som besökare någon gång. Den ska ju vara rolig har jag hört, säger hon.