Värmdö satsar på premiär för cask-öl

Cask-öl verkar gå mot en ljus framtid i Sverige. På Stockholm Beer lanserar Värmdö Bryggeri sina första sådana öl, dessutom på ett sätt som gör ölen mer hållbar.

I våras var det Beersmiths som satsade på rejält med cask-öl på En Öl&Whiskymässa i Göteborg. På Stockholm Beer&Whisky Festival är det Värmdö Bryggeri som gör en liknande satsning.

– Vi har gjort lite tester med cask på bryggeriet och bestämde oss för att satsa på det till festivalen, säger Ludvig Brydolf.

Under ett besök i England gjorde man dessutom en cask i samarbete med York Brewery och det ölet har premiär på festivalen. Värmdö har valt en ny väg när det gäller cask och det är att använda keykeg.

– Vi vill att ölen ska ha längre hållbarhet, många krogar är oroliga för att caskölen ska bli dålig och att de ska få slänga en massa. Jag har pratat både med Camra och Cask Marque i England och förklarat hur jag gör, och det har gett grönt ljus för det.

Utöver ett eget casköl och samarbetet med York kommer det även att finnas andra brittiska casköl i Värmdös monter. Bland annat finns där då öl från Black Sheep och Saltaire.

Samarbetsölet med York Brewery är en ruby ale som smaksatts med nypon och lingon. Under besöket i York fick Värmdögänget en hel del inspiration när det gäller casköl.

– Det var väldigt spännande och bland annat jäser de ölen i öppna kärl. Det känns som det är mycket inom mat och dryck just nu som inriktar sig på lite äldre processer och då känns det kul att göra den här satsningen på cask, säger Brydolf.