Äntligen festival igen för svenska bryggarna

Bildspel

Bild 1 av 10

Per Forsgren och Helena Lindh var på plats för att prova nya öl och även en del tidigare favoriter.

Det var länge sedan sist. Riktigt länge sedan. Men under torsdagen fick en hel del av de svenska bryggarna möta en festivalpublik igen.

Visst, det har genomförts några evenemang redan efter att restriktionerna försvann. Men ändå var det lite som att allt startade om igen när Stockholm Beer & Whisky Festival inleddes under torsdagen.

Festivalen har funnits sedan början av 90-talet men inte ens den här institutionen inom svensk öl har gått opåverkad genom pandemin.

I fjol blev det inget alls och under torsdagen var det en bantad version av festivalen som mötte besökarna.

Men trots det var det glada miner bland utställarna. Mikael Karlsson från Pine Ridge var som ett barn på julafton och även om han troligen är Sveriges bästa på att locka besökare till sin monter, så lyste det lite extra i hans ögon den här torsdagen. Killarna från Bryggverket hade haft en lång tågresa, de erkände att de hade slumrat lite inför festivalen, men när allt körde i gång var det förstås den långa resan från Umeå.

Robert Lagergren från Qvarnens Brygghus njöt av berömmet för den goda tyska pilsnern och Jugge Hasselqvist lade pandemin åt sidan och såg till att servera de öl från Great Brands som var utvalda till festivalen.

Martin Lundh från Göteborgs Nya Bryggeri fick träffa andra utställare som han inte sett på 18 månader.

Göteborgs Nya Bryggeri var på plats och där såg man förstås också positivt på att det faktiskt var dags för ölfestival igen.

– Det känns faktiskt jättekonstigt, lite märkligt att vara på en festival igen. Det har gått snabbt och blev lite spontant att vi skulle vara med här, sade Martin Lundh, som är en av delägarna i bryggeriet.

Han hoppades på mer folk under fredagen och lördagen och så brukar det alltid vara på festivalen i Nacka, men under de lite lugnare stunderna fanns det tid för annat.

– Det är en del utställare här som man brukade träffa, men som man inte sett på 18 månader. Det är kul men lite konstigt.

Göteborgs Nya Bryggeri hade med sig både populära öl som funnits med länge, och en del nyheter.  Nu är förhoppningen att de ölen ska sälja slut under fredagen och lördagen.

– Blir det bara hyfsat med folk här de sista dagarna så kommer vi tillbaka i december, sade Lundh.