160 år gammalt öl ska bryggas på nytt

Sundsvalls Öl bryggdes för första gången redan 1858. Efter ett längre uppehåll gör nu ölet comeback på den svenska ölscenen.

Ölet bryggdes under många år av Sundsvalls Ölbryggeri men nu är det VASA Bryggeri som återlanserar ölet.

– Det är en högtidlig känsla att nu även kunna erbjuda öl i vårt sortiment. Och inte vilken öl som helst, Sundsvalls Öl som verkligen är en nostalgisk klassiker av rang här i Sundsvall. Det passar in perfekt i vårt nostalgikoncept av drycker, säger Niclas Nilsson, VD på VASA Bryggeri.

Bryggeriet har så här långt fokuserat mest på läsk, men nu ska det alltså tillverkas öl också. Sundsvalls Öl slutade att produceras på 1970-talet, men nu är det alltså tillbaka igen.

Inledningsvis kommer ölet att bryggas av Krönleins, men det finns planer på att producera även öl på VASA Bryggeri i Njurunda.

– Vi har i ett tidigt stadium sett över möjligheterna att tillverka ölet i våra egna lokaler eller hos mindre mikrobryggerier lokalt. Men då det är viktigt för oss att Sundsvalls Öl blir pastöriserat och ekologiskt samt finns tillgängligt i varianterna alkoholfri och alkoholstark, behövde vi höja blicken och kolla utanför Sundsvall. Det känns väldigt roligt att få samarbeta med en så väletablerad bryggare av öl som Krönleins som har anor ända tillbaka till 1836, och vi ser fram emot att inom en snar framtid själva hålla med ölbryggningen i våra lokaler i Njurunda, säger Niclas Nilsson.