Wifetrap nöjer sig med att vara litet

Bildspel

Bild 1 av 3

Jonas Eriksson är en av tre personer i bryggeriet Wifetrap.


 

De är ett av Sveriges minsta bryggerier. Men snart står de på en av Sveriges största festivaler. Wifetrap har lyckats att bygga en efterfrågan på sin öl.

Vi tar väl det här med namnet direkt. Wifetrap är alltså en rak engelsk översättning av orten Frufällan norr om Borås. Det är i de trakterna som Jonas Eriksson, Mats Axelsson och Niklas Tåqvist brygger sin öl.

– Jag och Mats har varit hembryggare och vi har jobbat tillsammans alla tre. Det var så vi lärde känna varandra, säger Jonas Eriksson.

Under hösten 2014 bildades bolaget och den första ölen bryggdes i januari 2015. I början hade man ett 50-liters bryggverk och det har nu kompletterats med ett bryggverk på 200 liter. Men årsproduktionen på 1500 liter är ganska blygsam.

– Om vi dubblar produktionen är den ändå pinsamt liten, säger Eriksson med ett skratt.

De har alla tre heltidsjobb utöver bryggandet och det påverkar förstås också produktionen.

– Det tar ju några timmar att brygga så det blir sena kvällar och då går det inte att brygga så ofta säger Eriksson.

Ölen som produceras har inspiration från USA. Humliga öl går hem hos alla i trion. Deras öl säljs förstås lokalt och det är en del ölställen som köper in deras öl. Än så länge är inte produktionen sådan att det varit aktuellt med lansering på Systembolaget.

– Det är den vanligaste frågan vi får, det skulle vara kul att komma in där. Vi märker att det finns en efterfrågan på vår öl, säger Eriksson.

De har inga planer på att expandera speciellt mycket och ingen av dom har som ambition att jobba heltid på bryggeriet.

– Det vi har pratat om är att försöka samarbeta och att brygga lite större batcher någonstans. Det vore ett bra sätt att få ut lite mer öl på marknaden. Men vikigast är att ha roligt, inte att växa, säger Eriksson.

Ett sätt att synas är att vara med på festivaler. Där tar man ett stort steg inom kort då det blir deltagande på En Öl & Whiskymässa i Göteborg.

– Det ska bli riktigt spännande. Det är helt klart den största festival som vi har varit med på.