Walhöll nobbar deal med tyska Wacken

Walhöll kan få behålla sina ölnamn om man skriver under ett avtal med tyska Wacken. Men dalabryggeriet har sagt nej och hoppas på en annan lösning med hjälp av danska jurister.

Beernews har tidigare skrivit flera artiklar om bråket som rör ölnamn från den nordiska mytologin. Tyska bryggeriet Wacken har varumärkesskyddat alla de gudanamnen över hela Europa och sedan uppmanat flera bryggerier att ta bort sina öl.

Även danska Munkebo är i samma situation och har börjat att få uppmärksamhet för frågan.

Nu har det tyska bryggeriet hört av sig till Walhöll och erbjudit en lösning.

– Det var lite luddigt men de vill att vi skriver under ett licensavtal med dom, för att kunna fortsätta med våra namn, säger Karin Tuvell.

Men det kommer inte att bli något avtal med tyskarna.

– Flera andra bryggerier med liknande namn har inte fått det här erbjudandet. Om vi skriver på hamnar vi på fel sida i detta, och det vill vi inte göra. Även Munkebo har meddelat att de kommer att säga nej, säger Gunnar Tuvell.

I stället hoppas man på en annan lösning. Munkebo har nämligen anlitat jurister i Danmark och där finns det liknande fall där det företag som varit först med ett namn också haft rätten till namnet. Om det danska rättsväsendet går på Munkebo linje kommer Wackens varumärkesskydd att falla i hela Europa, eftersom det skyddet bygger på att alla länder står bakom det.

– Vi kommer inte att göra så mycket nu, men vi hoppas att det kommer att lösa sig, säger Gunnar Tuvell.

Det har tidigare konstaterats att de nordiska gudanamnen är ganska vanliga på öl, och alla populärast är Ragnarök. Det kommer att bli en hel del jobb för tyska Wacken om man ska få stopp på alla namnen som anspelar på den nordiska mytologin.