Vivino tar striden mot Systembolaget

Vivino ser inte att man gör något fel och tänker ta striden med Systembolaget. Foto: Montage.

En del erbjudanden har tagits bort. Men i övrigt är Vivino beredda att ta striden med Systembolaget när det gäller alkoholförsäljning till svenska kunder.

Det var i förra veckan som det blev känt att Systembolaget har stämt vinföretaget Vivino. Precis som i fallet med Winefinder vill Systembolaget få stopp på den försäljning som sker till svenska kunder.

I stämningsansökan konstaterades också att Systembolaget reagerade på att Vivino använde ord som fredagsmys i sin marknadsföring.

Nu har Vivino kommit med sina synpunkter i ett mail till Beernews. Man menar att man erbjuder ett forum för 42 miljoner vinintresserade personer och att man följer de regler som gäller.

– I linje med det intresset erbjuder vi en tjänst där användarna kan beställa hem vin, levererat av vanliga budfirmor med viss leveranstid. All försäljning görs i Danmark inom EU:s regelverk kring fri rörelse av varor. Vi noterar att även Systembolaget erbjuder hemleveranser.Vi är säkra på att vi arbetar inom de ramar som sätts av svenska och europeiska lagar, skriver Daniel Kouthoofd, country manager för Sverige på Vivino.

Man har inga planer på att ändra sin verksamhet på grund av stämningen. Den enda skillnaden är att vissa erbjudanden redan har tagits bort.

– När det gäller de budskap som liknade erbjudanden vid högtider och som kommunicerades till våra användare har vi redan tidigare bestämt och kommunicerat att vi av försiktighetsskäl inte kommer att fortsätta med detta framöver. Vi kommer att fortsätta att föra samman våra användare och experter för att lära sig mer om kvalitetsviner och ge dem tillgång till ett sortiment som är bredare än de annars kan finna, skriver Kouthoofd i mailet.

Systembolaget är förstås av en annan uppfattning. Det är den så kallade Rosengrens-domen som parterna tolkar olika.  Domen är döpt efter den privatperson som drev fallet i EG-domstol.  Där slås det fast att privatpersoner har rätt att importera vin från EU-länder.

Systembolaget menar att Vivino gör mer än att bara importera och presschefen Lennart Agén säger till Dagens Industri att man också har en uppsökande verksamhet.

– Domen är tydlig. Den är till för att du och jag ska kunna söka upp en vingård och fråga om vi får köpa vin. Och sedan hanterar vi frakten själva och betalar alkoholskatten och så vidare. Det är uppdelat i flera moment. Det är en supertydlig lag tycker vi.