Viktigt med öl för Victor i Entombed A.D.

Bildspel

Bild 2 av 5

Victor Brandt och Peter Robertsson under mässan i Göteborg.


 

Han har spelat in en musikvideo med Mikkeller, bryggt med Electric Nurse, lockat en känd amerikansk bryggare till Sverige och räddat bandet från zombie-attacker med hjälp av öl. Victor Brandt, basist i Entombed A.D. har ett ölintresse utöver det vanliga.

Sedan 2009 har Victor Brandt varit en viktig del av death metal-bandet Entombed A.D. I fjol blev det 150 spelningar och snart väntar en ny turné världen över. Förutom engagemanget i Entombed A.D spelar han också med i de båda banden Firespawn och Totalt Jävla Mörker.

– TJM är inte så aktivt just nu, men Firespawn kommer med en ny skiva i nästa månad, säger han.

Han kom med i Entombed A.D. efter att de sprungit på varandra på Arlanda. Bandet behövde en vikarierande basist och Brandt hoppade på. Efter bara två veckor var det konsertpremiär för honom.

– Vi hann inte repa speciellt mycket med det gick bra ändå, skrattar han.

Genom åren har även ölintresset funnits där. Brandt började tidigt med att intressera sig för olika ölsorter och det har smittat av sig på övriga bandet.

– Det var en aha-upplevesle att hitta craft beer. Vi hälsar gärna på hos olika bryggerier när vi är på turné, säger han.

Victor Brandt fick lite uppmärksamhet i ölkretsar när han för en tid sedan lockade kompisen Barnaby Struve till Sverige. Struve jobbade länge på det hyllade amerikanska bryggeriet Three Floyds, men Brandt tipsade om ett ledigt jobb på Stigberget i Göteborg. Nu är Struve på plats och de båda ses ofta tillsammans på någon av ölbarerna runt Järntorget.

När Entombed A:D spelar in sina videos har det också varit ölrelaretat vid flera tillfällen. I videon till ”The Winner Has Lost” festar bandet loss på Warpigs i Köpenhamn utan att kunna betala för sig, men får till slut välsignelse att festa vidare av självaste Mikkel Borg Bjergsö, grundaren av Mikkeller. I samband med detta bryggde de även öl på Warpigs i Köpenhamn.

I videon till ”Dead Dawn” jagas bandet av zombies, men det visar sig att allt de vill komma åt är ölen Dark Skull från Electric Nurse.

En öl som för övrigt Victor Brandt varit med om att ta fram. Han blev god vän med bryggaren Peter Robertsson inför en spelning i Göteborg.

– Jag mailade dom för att jag ville köpa en t-shirt från dom och ha på mig på konserten. Vi satt ner i turnebussen och drack några öl och det visade sig att vi hade mycket gemensamt, säger Brandt.

Den vänskapen har också mynnat ut i att de gjort öl tillsammans. Just Dark Skull, en imperial stout med rostad kokos kom till efter en ide från Victor Brandt. På En Öl & Whiskymässa nyligen släppts uppföljaren Orange Skull, en öl med apelsinsmak.

– Det skulle vara superkul att göra fler öl, men det är upp till Peter och Ida

Han brygger en del öl hemma, men vill inte prata alltför mycket om resultatet.

Jag gillar att brygga öl men är inte på någon nivå där jag är nöjd. Steget från att det blir öl till att det blir god öl är stort. Men jag har lärt mig mycket av Peter, säger han.

Snart väntar skivsläpp och turne. Kanske läggs ölen lite åt sidan då under en period, men intresset kommer Victor Brandt att ha kvar länge. Och vi får väl se vilken öl eller ölpersonlighet som dyker upp i nästa video.