”Vi kan ha monopol och gårdsförsäljning”

Sverige kan ha kvar sitt alkoholmonopol och tillåta gårdsförsäljning av öl och vin. Det hävdar Christofer Fjellner (m) i en debattartikel.

EU-politikern Flellner hänvisar till ett svar han fick av EU-kommissionen redan för sex år sedan, där det pekas på att det inte finns någon konflikt mellan monopolet och gårdsförsäljningen. 

”Att ett införande av gårdsförsäljning av vin och öl skulle innebära att Sverige förlorar möjligheten att ha kvar Systembolagets detaljhandelsmonopol är ett återkommande argument som motståndarna till gårdsförsäljning använder sig av. Men det stämmer inte. Att det upprepas av alla från IOGT-NTO till socialdemokrater och miljöpartister gör det inte mer sant,” skriver han i en debattartikel som publicerats i Sydsvenskan.

Fjellner har tidigare föreslagit att man ska göra småbryggerier och vingårdar till ombud för Systembolaget och tillåta försäljning av egna produkter.

”Det är dags att sätta punkt för argument som är överspelade eller helt enkelt inte håller.
Gårdsförsäljning hotar inte Systembolagets monopol och om den politiska viljan finns går det att en gång för alla lösa den segdragna politiska konflikt som gårdsförsäljningen utgör,” skriver han.
Läs hela debattartikeln här.