“Vi har planer på att bygga ut i höst”

Sommarintervju

Ellen af Wåhlberg, Skedemosse Gårdsbryggeri.

Ellen af Wåhlberg driver Skedemosse Gårdsbryggeri tillsammans med sin man på öländska landsbygden. Hon menar att svenska småbryggerier måste bli bättre på att sälja in mångfalden som svensk hantverksöl bidrar med. 

Hur ser du på det kommande halvåret för ert bryggeri och svensk bryggerinäring i stort, när gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt har trätt i kraft?

– Sommaren på Öland är en väldigt intensiv period och vi hinner inte med mycket annat än att brygga, flaska, brygga, flaska på repeat. Självklart kommer den differentierade alkoholskatten göra stor skillnad för oss, liksom för alla andra som omfattas av den. Vi har planer på att bygga ut för mer yta till bryggeriet i höst så sommarens minskade skatt blir ett välkommet tillskott för det. Gårdsförsäljningen hoppar vi inte på i nuläget. Vi har svårt att se att det kan bära sig ekonomiskt med tanke på den ringa mängden öl vi får sälja i förhållande till de kommunala kostnader det innebär, samt att vi har svårt att utveckla besöksnäringen här då tiden helt enkelt inte räcker till att ha små föredrag för alla nyfikna och ölintresserade turister som knackar på vår bryggeriport under sommaren.

Vad anser du att den svenska ölbranschen behöver bli bättre på för att stå starkare i framtiden?

– Jag tror att en viktig sak är att trycka mer på det lokala för oss mindre bryggerier. Många som kommer hit blir förvånade när de förstår att det faktiskt är jag och min man som tillverkar ölen här på plats, att den faktiskt är så lokal som den framstår på flaskan. Att trycka på skillnaden i att köpa en massproducerad industrilager som smakar likadant var du än är i världen jämfört med den mångfald man bidrar med när man köper öl från ett småskaligt bryggeri.

Hur ser ni på användningen av svenska och lokala råvaror i er verksamhet?

– Vi har använder svenska råvaror ibland, men för oss är smak och kvalitet absolut viktigast. Men kanske borde vi vara lite mer flexibla och ge vissa råvaror en andra chans, det är lätt att man kör på i det som man vet funkar.

Ni destillerar även sprit – upplever ni samma svårigheter med svenska och lokala råvaror till sprittillverkningen som vid ölbryggningen?

– Grundråvaran när vi bränner sprit är lite olika, men ofta är det extremt lokalt, till exempel äpplen från Öland, pressrester från öländsk vintillverkning eller öl som blivit över i bryggeriet. Men beroende på vad vi gör kan det såklart bli råvaror från utlandet också. När det gäller kryddor till sprit eller glögg så går det ju inte att odla allt i Sverige, men annars känns det lätt att få tag på svenskt och så odlar och plockar vi mycket själva också.

Vilket lokalt ölställe går du helst till?

– Här är jag inte rätt person att tipsa, som småbarnsförälder mitt ute på landsbygden blir det inte många besök på ölställen. Men en del besök på restauranger med bra ölutbud kan det bli. Senast besökta är Ölands Fisk och Havskök i Kårehamn på östra Öland. Där kan man sitta och titta ut över Östersjön och njuta av god lokalproducerad öl. Magasin 1 i Mörbylånga är också trevligt, bra mat och de satsar medvetet på att servera lokal öl.

Vad står överst på din önskelista för den här sommaren?

– Privat: lugna, ljumma sommarkvällar med god mat och öl. Kommer sannolikt uppfyllas.
Jobbmässigt: en lokal pub i Borgholm eller Köpingsvik som verkligen satsar på kvalitetsöl. Och som har öppet året runt.
För världen: Fred.

• Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.