För Olof är lokalanknytningen guld värd

På järnåldern offrades kilovis med guld där. Men nu ska guldet bryggas i stället. Platsen är Skedemosse på Öland och där finns förutom en offermosse även bryggarna Olof och Ellen Af Wåhlberg som snart lanserar starkölen Guld.

Olof växte upp på gården Skedemosse, inte på järnåldern för han är rätt ung än, men det var ändå rätt länge sen. Han har bott i Skåne i många år sen dess och först nyligen kommit tillbaka till släktgården.

– Då var vi var tvungna att hitta en utkomst. Jag är journalist i botten, men ville tjäna levebrödet på gården. Då utkristalliserade sig idén om ett bryggeri, säger han.

Han har en lång erfarenhet av hembryggning och har ägnat sig åt det sedan en kompis skänkte en ölsats till den då något överraskade Olof.

– Jag var inte ölintresserad. Men jag tänkte varför inte? Den färdiga brygden smakade vedervärdigt, men intresset väcktes i alla fall. Så jag gick till biblioteket och lånade ”En handbok för hembryggare”. Det blev allt mer omfattande och urartade till slut..

Så nu finns Skedemosse Gårdsbryggeri i en gammal renoverad lada på gården. Han har byggt bryggverket själv och lagt pengarna på jästankar och flasktappning i stället. Till och med en gammal Ystad Dunder spannmålskross har tagits i tjänst igen efter en längre tids pension på gården.

Totalt säger han att bryggeriet har en kapacitet på 40000 liter öl per år.

Den lokala anknytningen är viktig för bryggarparet vilket återspeglar sig i namnen på ölen. Den första starkölen heter Guld efter offerguldet på mossen och är en pale ale. I början av december kommer den på det lokala systembolaget.

– Ambitionen var att komma igång i somras så därför kommer vår pale ale lite fel i tiden under värsta lågsäsongen.

På gång är dessutom en scottish ale med namnet Dunder efter den gamla spannmålskrossen.

– Sen har vi Kornknarr, en amber folköl döpt efter en sällsynt fågel som häckar häromkring.

I framtiden finns även säsongsöl och en lager i tankarna. Och kanske favoriten porter.

– Vårt vatten är väldigt likt Londonvattnet, med en liknande mineralsammansättning, så det ligger nära till hands med porter, säger Olof.

Olof och Ellen jobbar tillsammans i bryggeriet. De har ett gemensamt intresse i smaker och matlagning och den kopplingen är viktigt.

– Vi tänker mycket kring produktfilosofi, om öl i kombination med mat. Vi håller oss därför borta från de mest extrema smakerna och vill göra välbalanserad kvalitetsöl som inte sticker iväg allt för mycket i smaken.

Med Skedemosse Gårdsbryggeri finns det nu åtminstone fyra småbryggerier på Öland vilket ger ett bryggeri per ungefär 6000 invånare. De andra bryggerierna är Kackelbryggeriet, Källabryggaren och bryggeripuben Firesite Inn. Det gör det ganska tätt mellan jästankarna, men Skedemosse Gårdsbryggeri har redan försäljning till fem tio lokala barer samt folköl till ett par livsmedelsbutiker och Olof verkar ha gott hopp om framtiden.

Och det behövs kanske, för något järnåldersguld har han tyvärr inte hittat på mossen.

Fotnot: På 50-talet hittades för första gången en guldring på mossen. Vid senare arkeologiska undersökningar hittades bland annat Sveriges största guldskatt. Det så kallade Skedemosseguldet består av sju halsringar av rent guld med en total vikt på 1,3 kilo.