Vega gick hem på Vegahemmet

Bildspel

Bild 1 av 7

Gunvor Wendschlag, längst bort, var först lite skeptisk till kombinationen sparris och öl. Men efteråt konstaterade hoon att en torr IPA faktiskt passade bra till den rätten. Margareta Ingman, till vänster, höll med.

Att hamna på ett hem behöver inte betyda att man inte har roligt. För just roligt verkar de ha på Vegahemmet i Göteborg. De brygger regelbundet egen öl och i går kväll var Vega Bryggeri där med öl och mat.

103-åriga Mildred Bowers bor inte där, hon bor i USA, men hennes recept för ett långt liv lyder: ”Have a beer”. Och det var just vad de boende på Vegahemmets gjorde: En femrätters middag med öl till, före och efter. 

– Väldigt trevligt att samlas så här, säger Håkan Svensson, som bor på Vegahemmet.

Och det kan man ju förstå, kan ju inte bli annat än trevligt med havskräfta, oxinnanlår och friterad kyckling framför sig på bordet – nedsköljt med allt från lager och IPA till imperial stout och porter. 

– Det är jätteroligt, säger Göran Lember, som är på plats för att representera och presentera Vega tillsammans med Otto Asklid.

– Jag ser fram att sitta ner och diskutera med dem vid bordet och få höra deras berättelser från Göteborg i olika epoker.

Och man får hoppas att de hör honom. För när han inte höjde rösten nog mycket när han berättade om Vega, hördes ”Höj rösten, batteriet är slut!” från någon vid middagsbordet.

Göran och Otto har valt ut ölen i samråd med kocken Thomas Abrahamsson och måltidschefen Emil Jacobsson. Den senare berättar att denna kväll inte är ett udda inslag på hemmet. 

– Intresset för öl är har blivit stort. Vi har bryggt öl flera gånger tillsammans med Sven Ödman, som tidigare hade bryggeri och drev Pannrummet Kök & Bar i Göteborg.

– Och vi planerar att brygga en pale ale längre fram.

De boende var nyfikna och ställde frågor. Gunvor Wendschlag var dock lite skeptiskt till kombinationen av öl och mat i första rätten.

– Jag tycker bara att sparris passar med mineralvatten eller vin, säger hon till Göran Lember.

Men när sparrisen var äten så var hon ändå nöjd. En torr IPA fungerade bra att svälja grönsakerna med.

Mannen bakom sparrisen, Thomas Abrahamsson, har tidigare jobbat på flera toppkrogar, men är nu konsult och konstnär.

– Jag har inte använt öl i någon av rätterna, jag funderade lite på det men det blev inte så.

Det verkade som det fungerade bra med såväl mat som öl ändå. Även om alkoholstyrkan på IPAn överraskade en eller annan matgäst, redan innan de kommit till impstouten.

– Men, det är ju starkare än starköl … hördes från ett av borden.