Vattenverk blir till bryggeri i Lidingö

Det har bryggts öl under en tid. Men nu satsar Högberga Gård på sitt eget brygghus med tillhörande ölkafé. Planerad premiär är i maj.

Det är i ett gammalt vattenverk som Högberga Bakficka ska bli verklighet under våren. Där ska Lidingö Bryggeri flytta in och brygga öl både till egna gäster och till andra restauranger i Lidingötrakten.

– Vi har bryggt öl på Högberga Gård på ett 70-liters bryggverk men den har bara sålts på plats. Nu kommer vi att sälja till andra restauranger också, säger Johan Hjort, en av personerna bakom såväl Högberga Gård som Lidingö Bryggeri.

Han driver bryggeriet tillsammans med bryggaren Martin Klefelt och i det gamla vattenverket ska det installeras ett bryggverk på 200 liter.

– Hela källaren blir bryggeri och på övervåningen ska vi ha ett ölkafé. Det här är ett stort steg för oss och vi har lagt några miljoner på detta, säger Hjort.

Högberga Gård har cirka 10 000 gäster per år och tanken är att de gäster som vill också ska få vara med i bryggprocessen. Det kommer att anordnas dagar där gäster får vara med och brygga.

– Vi vill att så många som möjligt ska få njuta av detta fantastiska ställe, omgivet av vatten och natur. Här kan både familjer och kompisgäng hänga på helgerna, äta, dricka och umgås. Det går fint att ta en paus på hundpromenaden eller titta in en kort stund för att dricka en kopp kaffe och läsa tidningen. Ett friskluftsområde för alla helt enkelt, säger Hjort.

Han konstaterar att det redan finns intresse från ett antal restauranger i Lidingö och på sikt är det även ett mål att få in sina öl på Systembolaget.