Värmländskt bryggeri vill nå ut i Sverige

Ten Hands Brewing. Det är namnet på den nya bryggarsatsningen i Karlstad. På fredag är det premiär för första ölet.

Det är fem kompisar i Värmland som bestämt sig för att satsa på sitt eget varumärke. Robert Hedell är en av de inblandade.

– Vi har alla tidigare bryggerierfarenhet men vi ville göra något tillsammans, vi synkar väldigt bra när det gäller vilken sorts öl vi vill göra samt på vilken nivå. Alla fem grundare är med och hugger i med båda händerna, därav namnet Ten Hands Brewing.

– Det är ett hobbyprojekt, ingen av oss har lämnat sitt jobb. Men målet är att det ska bli så bra att någon av oss kan jobba med det i framtiden, säger han.

Bakom Ten Hands står förutom Hedell även, Johan Eklund, Fredrik Steen, Göran Larsson och Jan Karlsson.

Premiärölet har fått namnet First Born och är en New England-IPA på 6,3 procent. På fredag är det premiär på Guldapan och Bishops Arms i Karlstad.

– Vi lägger mellan tio och tjugotimmar per person på detta så det är mycket jobb. Vi gör inte det här för att tjäna pengar utan för att vi gillar det och tycker om att umgås med bryggare, säger Hedell.

Ambitionen är dock att få bra fart på verksamheten.

– Vi börjar i Värmland men vill absolut komma ut i Sverige och världen. Vi hoppas att det ska bli så bra att vi kan bli inbjudna till några av de häftigaste festivalerna i Sverige, säger Hedell.

Det andra ölet bryggdes i helgen, och då fatades även premiärölet. Det blir mycket helgjobb, men passionen för att brygga öl finns hos alla fem. De är också noga med att alla ska vara med och bestämma i företaget.

– Vi har 20 procent var och vill ha det så. Om vi är oense så får vi rösta och så gäller det vi kommer fram till, säger Hedell.