Världens bästa mjöd produceras i Sätila

Världens bästa mjöd görs hos Sahtipaja i Sätila. Det framgår av Ratebeers statistik där även Omnipollo och Brännland Cider prisas.

Det är den årliga Ratebeer Best som presenterar olika topplistor från ölsajten. När det presenteras vilka öl, mjöd och cider som fick bäst betyg under 2017 hävdar sig Sverige bra.

15 drycker presenteras i varje klass och det delas ut fem guld, fem silver och fem brons i varje klass.

Allra bäst gick det för Sahtipaja som rankas som bäst i världen i klassen mjöd med Sahtipaja Mead Me Batch #2 Bourbon/Vanilla.

– Så kan det gå. Det var oväntat men känns jätteroligt. Jag har ju varit med på de listorna varje år sedan jag började att göra mjöd, säger Timo Krjukoff som driver Sahtipaja.

Sahtipaja och Krjukoff fick också en bronsmedalj för en 15:e plats i samma klass med Mead Me Batch #2.

Omnipollo håller sig ofta framme i sådana här tävlingar och den här gången är inget undantag. I klassen för imperial porter och baltic porter blev det två medaljer. Omnipollo/Siren/David Strachan Lorelei – Extra Maple fick en guldmedalj för sin tredjeplats och dessutom blev det en elfteplats och därmed ett brons för Omnipollo/Buxton Original Maple Truffle Ice Cram Waffle.

Även Brännland Cider tog hem två medaljer, båda i klassen för cider och perry. Det blev ett guld för en femteplats för Brännlands Iscider Ellenäs Lobo och ett silver för en sjundeplats med Brännlands iscider Fatlagrad 2014.

På listan över bästa nya öl för 2017 fanns tre stycken svenska öl med bland de 50 bästa i världen. Omnipollo hade med samma öl som nämnts ovan och dessutom tog sig Stigbergets Muddle in på topplistan.