”Varannan vatten” fick bort festivalfylla

Något så enkelt som att bjuda på vatten fick ner fyllan rejält på en festival. Nu prisas Ängelholms kommun för sitt initiativ.

Kommunen tilldelas ett så kallat IQ-projekt för sina insatser, som samlats under namnet ”Varannan vatten”. Ekebofestivalen, som arrangeras årligen, är en av de festivaler där man bjudit besökarna på vatten. Insatserna vid Ekebofestivalen har bidragit till att berusningen och antalet ordningsärenden stadigt sjunkit. Under de senaste två åren rapporterades varken någon misshandel eller omhändertagande av berusade personer.

– Festivalerna har blivit lugnare och vi har fått uppskattning från både festivalbesökarna, som haft en trevligare festivalupplevelse, och från polis som inte behövt göra några ingripanden. Vi kommer självklart att fortsätta med insatsen kommande år, säger Ängelholms kommuns alkoholhandläggare Kristina Walther.

Ekebofestivalen har en åldersgräns på 18 år och besöks av närmare 20 000 personer. Inom festivalområdet finns flera försäljningsställen som serverar alkohol, något som medför en risk för berusning.

Under de två sista festivaldagarna 2017 delades stora mängder vatten ut – närmare 3 700 liter i 18 500 muggar.

Organisationen IQ vill med IQ-initiativet uppmärksamma och lyfta fram projekt och goda exempel runt om i Sverige för att inspirera fler att göra mer för att minska alkoholkonsumtionen och verka för en smart syn på alkohol.

Ett IQ-projekt ska handla om att förebygga eller minska alkoholproblem. Det ska vara inriktat på den egna verksamheten eller det egna närområdet och bestå av en konkret handling.