Vaccinpass stoppade vaccinerade på krogen

I Finland krävs nu vaccinpass för att komma in på krogen. Men det började inte så bra. Foto: Pixabay

I helgen fick finländarna för första gången visa vaccinpass för att komma in på krogen. Men ett fel i appen gjorde att även fullvaccinerade motades i dörren.

När Finland införde krav på vaccinpass för att gå på krogen gick det lite snett. De personer som fått tre vaccindoser släpptes inte in på grund av ett fel i appen.

– Vi har registrerat fall där applikationen har nekat inträde för sådana kunder som bevisligen har fått tre doser coronavaccin. Det felet måste korrigeras i appen nästa vecka, säger Piipponen, överinspektör på Regionförvaltningsverket i södra Finland till Hufvudstadsbladet.

Även personer som fått vaccinet från Janssen nekades tillträde till krogarna, eftersom det vaccinet endast kräver en dos för fullgjord vaccinering.

– Coronavaccinet Janssen har använts i stor utsträckning i till exempel Belgien, Estland och Spanien. Det är alltså främst utlänningar som i detta fall har nekats inträde, säger Piipponen.

En tredje grupp som drabbades var de som tagit sin andra dos den senaste veckan.

Under helgen genomförde Regionförvaltningsverket en rad inspektioner i Helsingfors, Esbo och Lahtis.

– En del kunder försökte ta sig in på krogen med någon annan människas covidintyg, men de försöken avvärjdes efter att personalen dubbelkollade uppgifterna med identitetsbeviset, säger Piipponen som inte upplever att det riktats någon ilska mot dem.

– Nej, jag tror att ilskan och missnöjet i huvudsak florerar i sociala medier. Raseriet riktar sig mot vissa krögare som får bära hundhuvudet för de nya reglerna.

Läs mer här.