Daniel och LOC får miljoner till bryggeri

Daniel Tano flankerad av sina kompanjoner i LOC. Foto: Privatbild

Holländska LOC Brewery med svensken Daniel Tano som delägare har på kort tid fått ihop över tre miljoner i en crowd funding.

Daniel Tano flyttade till Holland för 20 år sen och för några år sen startade han LOC Brewery med några vänner. Först som fantombryggare, sen med ett eget 500-liters bryggverk. Nu får de inte vara kvar i sina lokaler längre, eftersom fastigheten är kommunal och avsedd för nystartade företag.

– Men kommunen vill ha ändå oss kvar, vi har blivit en grej här. Vi finns i en gammal spårverkstad och det passar LOC eftersom det betyder lokomotiv. Så vi får en ny lokal bara 30 meter från våra gamla, säger Daniel Tano.

För att finansiera det nya bryggeriet satsade LOC på crowd funding och det gick över förväntan.

– Det har varit rätt mycket crowd funding och vi var osäkra på intresset och hade räknat med att det skulle ta tre månader.

– Men vi tog in hälften på en vecka. På tre veckor har vi dragit in 350000 euro.

Den nya lokalen är på 300 kvadratmeter och tanken är att bara 80-90 av dem ska användas för bryggeriet. Större delen av återstoden blir en bryggpub.

– Det blir jäkligt tajt i bryggeriet, vi kommer inte att kunna lägga till fler tankar än åtta, men fördelen är att har högt i tak och vi kan öka tankarna från 1000 liter till 2000 om det behövs.

Men till att börja med blir det alltså åtta 1000-literstankar. Samtidigt byter man ut sitt tidigare bryggverk på 500 liter till ett nytt på 1000 liter för att matcha tankarna.

– Tanken är att vi ska installera serveringstankar så att vi kan servera direkt ur tank i bryggpuben och slipper paketera ölen, säger Daniel Tano.

Det faktum att de fokuserar på den egna bryggpuben i hög grad hänger ihop med hur krogbranschen fungerar i Holland, berättar Tano.

– Jag vet inte hur det är i Sverige men här är det otroligt svårt att få ut produkter på fat. Om en krog har ett avtal med ett bryggeri och bryggeriet inte haft en öltyp så har krogen kunnat köpa in från småbryggerier i stället. Men nu har Swinkels, som är stora här nere, köpt De Molen och hajpade Uiltje Brewing i Haarlem, så nu har de hela rangen från stout till IPA och dubbel-IPA.

Innan pandemin producerade LOC Brewery 60000 liter per år, förra året slutade på 20000. Men minskningen förklaras inte bara med corona.

– Innan la vi ut bryggning hos andra bryggerier, men det har vi dragit tillbaka nu. Vi vill inte jobba med kontraktsbryggning och vår egen kapacitet har inte varit stor med bara ett 500-liters bryggverk.

Daniel Tano trivs i Holland och har inga planer på att flytta till Sverige igen. Men tidigare har han dykt upp då och då på festivaler, men även det lär dröja nu.

– Vi har varit ett par gånger på Brewskival och All In Beer Fest, men nu fokuserar vi på att bygga krogen och bryggeriet. Vi hoppas att vi ska kunna öppna i slutet på april, så vi har bara några månader på oss när vi får nyckeln den 1 februari.