Holländsk närking i samarbete med Spike

Bildspel

Bild 1 av 5

En Brut-IPA blev resultatet i detta samarbete mellan LOC och Spike. Från vänster, Mats Wessberg, Bernardo Gava och Daniel Tano.

Daniel Tano är närkingen som hamnade i Holland. I dag var han på plats hos Spike i Göteborg för att brygga en Brut-IPA.

Beernews har tidigare berättat om Tano och hans resa från Närke till Holland och bryggeriet LOC. Nu var han tillbaka i Sverige igen och då blev det en bryggning hos Spike.

– Vi snackade en de om vad de båda bryggerierna brukar göra och då hamnade vi på ipa. Sedan ville vi inte göra något alltför vanligt, säger Tano.

Brut-IPA:s ska få lite känsla av champagne och därför används ett enzym som äter upp en del socker så att jästen sedan kan jäsa ut hela vägen. Det här var första gången som en sådan öl bryggdes hos Spike.

– Vi är lite ute på tunn is på djupt vatten. Men collabs ska vara lite galna grejer, säger Mats Wessberg på Spike.

Humlesorterna citra, loral och hallertau blanc valdes ut för att komplettera det torra och lite vinaktiga som ska finnas i ölet när det är klart. Då båda bryggerierna finns med på All In Beer Fest kan vi nog räkna med att det dyker upp där.

– Det skulle stämma ganska bra tidsmässigt så det kan nog bli så, säger Wessberg.

Enzymerna hade köpts in från jästföretaget White Labs, och den här tekniken blir vanligare på bryggerier när det ska bryggas torra india pale ales, även om den trenden inte slagit igenom på bred front i Sverige ännu.