Utsålt på Örebros nya ölfest

Det ser ut att bli en succé för Örebros nya ölfestival: Örebrewfest i Kulturhuset i Örebro. Med några dagar kvar är biljetterna slutsålda och arrangörerna överhopas med mejl från besvikna ölälskare som inte fått tag på någon biljett.

– Det är så roligt, vi är supertaggade över att vi sålt slut, även om vi önskar att vi hade plats för fler – men det är ett begränsat utrymme, säger Martin Ficks, en av arrangörerna.

Arbetet är intensivt nu för att fixa de sista detaljerna för Martin och de andra arrangörerna, Kenny Nordh och Stefan Olofsson. Martin berättar att han jobbar nästan dygnet runt, förutom Örebrewfest har han egen firma samt heltidsjobb på Warpigs i Köpenhamn.

– Vi har kämpat hårt för att få lösa allt med tillstånd och sånt. Det finns inga pengar bakom, bara en idé om att göra en riktig ölfestival i Örebro. Vi är trötta på mässor med en massa säljare och bara vinstintresse.

Han säger också att Örebrewfest kommer att vara en fest för bryggarna – bryggarna är artistern.

– Alla pengarna läggs på festen och bryggarna. Vi löser mat och boende till bryggarna. Sen har vi en förfest för dem på fredagen.

Totalt är det 28 bryggerier som ställer upp sina fat på festen – några lokala, men de flesta från övriga Sverige, USA, Storbritannien med flera.

– Det är jättemånga bryggerier som vill vara med och vi har fått tacka nej. Vi har valt de bryggerier vi själva tycker om och alla som inte haft andra arrangemang har tackat ja. Nu är vi väldigt nöjda med bryggarlistan.

Inspiration har gänget bland annat hämtat från All In Beer Fest och MBCC.

– Det ska vara likadant för alla för alla bryggerier, lika stora bås och skyltar. Och bryggare i stället för säljpersonal.

Totalt har man sålt 1200 biljetter – lokalen har tillstånd för 1000, men man hoppas på lite spridning över dagen. Och när festen är slut börjar efterfesten med slattarna.

– Vi har nästan sålt slut där också, vi tar in 700 och har bara drygt 50 biljetter kvar.

På efterfesten bjuds öl i fullstora glas av det som blivit över – men även exklusiva specialer som bryggerierna tagit med sig på flaska och burk.

Les Big Byrd och Swedish Tiger Sound står för musiken.

Och redan innan festen har börjat har arrangörsgänget börjat titta framåt.

– Vi har preliminärbokat samma lokaler nästa år, men vi tittar även på andra lokaler för att kunna få med besökare.

Bryggerier:

Mikkeller HQ (DK)

Mikkeller Baghaven (DK)

Mikkeller San Diego (USA)

Mikkeller NYC (USA)

Apex (SWE) 

Brekeriet (SWE) 

Dugges (SWE) 

Good Guys (SWE) 

Mikrofonbryggeriet (SWE) 

Närkes Kulturbryggeri (SWE) 

O/O (SWE) 

Stigbergets (SWE) 

Örebro Brygghus (SWE) 

Brewski (SWE)

Wylam Brewery (UK)

Cervisiam (NO)

Warpigs (DK)

Lervig (NO)

Track brewning co (UK)

Gallia (FRA)

Almby brewery (SWE)

Brewdog (SCT)

Crak Brewing (ITA)

Interboro (US)

Magic Rock (UK)

Cozo coffee (SWE)

Morgondagens (SWE)

North Brewing (UK)

TO/OL (DK)