Utökade protester för stora uppköpet

Affären mellan Kirin och New Belgium har möttsav allt fler protester. Foto: Montage.

Medarbetarägda New Belgium är på väg att säljas till Kirin. Men protesterna mot affären fortsätter och de som vill stoppa affären har träffat bryggeriets grundare Kim Jordan.

Under hösten meddelades att japanska storkoncernen Kirin, via bryggeriföretaget Lion, är intresserade av att köpa New Belgium. Alla detaljer gällande affären är klara, men det krävs en majoritet bland medarbetarna för att det hela ska bli verklighet.

In i det sista försöker demonstranter stoppa affären och de har nu varit på plats vid bryggeriet i Colorado och där fått ha ett möte med Kim Jordan.

Protesterna handlar om Kirins affärer i Myanmar, tidigare Burma, där man äger de två största bryggerierna och anklagas för att ha satsat pengar i landet som kommit militären till nytta.

En av de som protesterade vid bryggeriet nyligen var Durcie Bathin, som själv flytt från Burma till USA.

– Vi vill att de tänker om. Det jag kan göra är att ge information om hur det fungerar i Burma, sedan är det upp till dom att rösta, sade hon till sajten KUNC.

Det handlar om stora pengar som medarbetarna kan tjäna vid en affär. För åtminstone 300 av de 700 anställda handlar det om 100 000 dollar eller mer.

Enligt uppgift ska de anställda rösta om affären under tisdagen, men det är ännu oklart när resultatet av omröstningen blir offentligt.